Рак — це хвороба, яку можна лікувати, вважають чернівецькі онкологи

Рак — це хвороба, яку можна лікувати, вважають чернівецькі онкологиХворобу можна лікувати. І чим швидше людина виявить недугу, тим легше вона піддається лікуванню.
На засіданні прес-клубу реформ спеціалісти з онкозахворювань в області прагнули доступно роз’яснити причини людського страху перед хворобою, яку можна лікувати.

Професор Чернівецького державного медичного університету Олександр Іващук вважає, що сучасна медична наука спроможна впоратися з лікуванням цієї важкої хвороби. Українські вчені та лікарі нині нічим не відрізняються від європейських, американських. Вони застосовують світові технології, користуються методами європейських стандартів. Найголовніше – це виявити рак на початковій стадії. Тоді хворобу легше лікувати. І дешевше. Кожна людина повинна знати: аби не захворіти раком, потрібно нормально харчуватися і вести здоровий спосіб життя.

Якщо є спадкові гормональні впливи, тоді необхідно періодично робити обстеження, щоб виявити хворобу на початкових стадіях. Обов’язково раз у рік треба робити рентген легенів, жінки повинні перевірятися у гінеколога та раз на два роки робити мамо-графію молочних залоз.

Головний лікар онколікарні Анатолій Гонца з тривогою відзначає, що раком в Україні та й в області зокрема хворіє чимало людей. На Буковині сьогодні перебуває на обліку 18 000 хворих. Щорічно при діагностуванні цю хворобу виявляють у 2400-2500 мешканців краю. Щоправда, завдяки профілактичним заходам медикам вдається виявляти рак на 1-2 стадії. Це дає шанс на лікування. Лікарі кажуть, що 64 відсотки хворих живуть після діагностування і початку лікування від 5 і більше років. Навіть при 4 стадії середня тривалість життя збільшується на 1-1,5 роки. І хоча на Буковині й спостерігається найменша по Україні захворюваність, заспокоюватися не варто. Бо Бессарабія по захворюваності має середньоукраїнський показник. А у Кельменецькому районі він вищий. Тому у селах Придністров’я потрібне комплексне обстеження навколишнього середовища. Тоді можна буде усувати причини. Та, як завжди, на це нема грошей.
Значно менше хворіють жителі гірських районів області.

Вчені та лікарі вже мають окремі успіхи у попередженні спадкової хвороби. Зокрема, у лікуванні раку молочної залози, раку шийки матки. Для цього винайшли вакцину, яку прищеплюють молодим дівчаткам, які ще не вступали у статеві зносини.

Ще у суспільстві побутують думки про високі побори лікарів-онкологів. Пан Гонза вважає, що хворі самі провокують лікарів на це. Але фахівці ніколи не візьмуть грошей там, де вони знають, що ситуація безвихідна. Більше того, ще й застережуть хворих чи їхніх родичів від потрапляння на вудочку різного штибу нечесних знахарів чи псевдоспеціалістів.
Недавно світом поширилася брехня про винайдення ліків від раку під назвою «Україн». Ми якийсь час навіть гордилися, що їх винайшов український доктор Василь Новицький. Зараз онкологи розійшлися в думках стосовно його ефективності. А у Відні навіть заарештували цього доктора, підозрюючи його у шахрайстві та продажі недозволених ліків.
Вл. інф.
Фото Любові Кафанової.

peredplata