Отрута з неба?!

Щодня на ліси та переліски краю (не виключено, що й на прилеглі до них населені пункти) з літаків щось скидають. Люди в паніці, кажуть: «Відтоді, коли почали це робити без пояснень та роз’яснень, почастішали захворювання, особливо серед дітей. Мало нам зарази у вигляді ковіду, що ж це робиться?»

І я відчув цю небезпідставну тривогу на рівні паніки. І в своїх рідних Ржавинцях та ряді інших сіл. Тому з приводу звернувся прокоментувати ситуацію колишнього начальника управління ветмедицини у Чернівецький області, головного ветлікаря краю Петра Мельника.

  • Так що ж воно таке, Петре Григоровичу? Раз люди панікують – значить небезпідставно?
  • З допомогою авіації скидають хім препарати проти сказу диких тварин. В основному лисиці, яка на європейському континенті є основним носієм сказу. Вносять їх на території, де на сьогодні, начебто, зафіксовані уражені сказом дикі тварини. Це потрібно робити, але підкреслюю: винятково там, де зафіксовані випадки сказу дичини. І що найголовніше при цьому, перш ніж скидати вакцину, треба обов’язково завчасно інформувати населення, роз’яснювати, що не доведи Боже, бодай найменше потрапляння препарату на гриби, які люди досі збирають в лісах, може призвести не просто до захворювання, а й чогось гіршого.
  • Як мисливець, Петре Григоровичу, володію інформацією, що сказ у відстріляних лисиць було виявлено ще майже 10 років тому, зокрема на Кельменеччині та Сторожинеччині. Тож навіщо зараз вносити з повітря препарати, піддаючі загрозі здоров’я людей, сіючи паніку?
  • А про це варто запитати в тих, хто  «благословляє» злочинну акцію. На моє переконання, за аферою стоять немалі гроші, куди вже там безпека людей. Це правоохоронним органам на зарубку. І вже.

Щойно чернівецький підприємець Ярослав Горпенюк, мій добрий знайомий, повернувшись зі своїх Корнешт на Хотинщині, звідкілля родом, повідав жахливу вість: у селі хворіють школярики. Кожний другий. Біда, кажуть жителі лісового села, грянула відтоді, коли з літаків почали розсипати якісь препарати. А раз кажуть, значить небезпідставно.

Потерпаю в думці: а що, коли й надалі літатимуть та скидатимуть? А що коли і справді тая вакцина проти скажу дичини потрапить на стіл збирачів опеньок? Все може статися. Грибний сезон триває. Зокрема, і в лісових Корнештах.

Іван Агатій, заслужений журналіст України   

peredplata