У Чернівецькій області 8 амбулаторій лікують пацієнтів із туберкульозом

У 2021 році доступ пацієнтів до медичних послуг у Чернівецькій області значно покращився. Національна служба здоров’я України запровадила нові та деталізувала вже наявні пакети Програми медичних гарантій. Які нові послуги та в яких лікарнях можуть отримати жителі області?

12 грудня був Міжнародний день універсального медичного охоплення. Принцип універсального медичного охоплення — право кожної людини отримати необхідні їй медичні послуги та ліки і не зазнавати при цьому фінансових труднощів через оплату лікування. В Україні цей підхід реалізований у Програмі медичних гарантій. Адмініструє ПМГ Національна служба здоров’я України.

 

ПМГ — це перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які гарантує держава пацієнтові. Разом з фінансовими гарантіями пацієнт отримує чіткі правила, як отримати медичну послугу безоплатно.

 

Саме ПМГ гарантує пацієнтам доступ до безоплатної, вчасної та якісної медичної допомоги — від екстреної допомоги та візиту до сімейного лікаря, до складних операцій або перебування в стаціонарі. Включно з необхідними для пацієнта ліками.

 

Програму медичних гарантій почали запроваджувати з первинної ланки — послуги сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Кожен житель країни отримав право вільного вибору сімейного лікаря. Своїм правом у Чернівецькій області скористалося 782 тис. українців, з яких 45 128 у 2021 році. Отримати медичну допомогу на первинній ланці можна у 380 закладах Чернівецької області.

 

У 2020 році Програма медичних гарантій запрацювала на всіх рівнях медичної допомоги: від первинної ланки до високоспеціалізованої медичної допомоги. Зауважимо, що до ПМГ входить не тільки безпосередньо медична допомога, а й ліки з Національного переліку лікарських засобів.

 

Вже у 2021 році ПМГ розширилась. До програми увійшли нові та більш деталізовані наявні програми.

Пацієнти з туберкульозом отримали можливість лікуватися у свого сімейного лікаря.

“Україна імплементує сучасний підхід до лікування туберкульозу. Для цього Національна служба здоров’я укладає із закладами первинки договори на супровід та лікування таких пацієнтів. Вони більше не повинні весь час перебувати в стаціонарі — а це іноді багатомісячні терміни. Людина, яка внаслідок терапії перестала виділяти бактерії, переходить на амбулаторне лікування. Тобто їде додому, приймає свій курс препаратів і відвідує сімейного лікаря.

 

У Чернівецькій області 8 медичних закладів первинної ланки уклали договори з НСЗУ на супровід та лікування пацієнтів із туберкульозом. Такі є амбулаторії є в містах, селищах і селах, серед них навіть лікар приватної практики”, — розповіла директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

 

Ближчою до пацієнта стала й психіатрична допомога, її тепер надають також мобільні мультидисциплінарні команди — в Чернівцях два медичні заклади уклали договір з НСЗУ на цей вид послуг.  Після завершення гострого періоду хвороби пацієнт може поїхати додому і перебувати в комфортних умовах. А бригада виїжджатиме до нього і надаватиме необхідну допомогу відповідно до плану лікування.

 

В особливому фокусі уваги у Програмі медичних гарантій є лікування онкології. Тому у цьому році в окремий напрям виділили лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. У Чернівцях 3 медзаклади уклали договори с НСЗУ саме на цей пакет.

 

Пацієнти із зазначеними діагнозами або підозрою на них отримують у медзакладах безоплатні лабораторні дослідження та обстеження, такі як КТ, МРТ, УЗД тощо. Пацієнтам забезпечують ліки з Нацпереліку, лікування, знеболення, реабілітацію та психологічну допомогу. А також додатково ліки, які держава закуповує централізовано і розподіляє у медзаклади відповідно до потреби.

 

Враховувати інтереси та потреби кожної людини і є метою Програми медичних гарантій. Всі послуги, які входять у Програму, від екстреної та первинної допомоги до високоспеціалізованої, є безоплатними для пацієнтів. Національна служба здоров’я і далі працюватиме над тим, щоб кожна людина в Україні могла отримати якісні медичні послуги та не стикалася при цьому з перешкодами та фінансовими труднощами.

 

 

peredplata