Вербна неділя: традиції, що можна і не можна робити

Вербна неділя – одне з найважливіших християнських свят, яке відзначається за тиждень до Великодня. У цю дату віруючі згадують пришестя Ісуса Христа в Єрусалим. Це було за кілька днів до його страждань в ім’я людства.

Православні віруючі ходять до церкви, освячують вербу і проводять різні ритуали, щоб зміцнити здоров’я. Що потрібно робити у Вербну неділю, а від яких дій краще відмовитися.

Вербна неділя 2022 – дата та історія

Цього року священна дата випадає на 17 квітня – за тиждень до того, як настане ще одне важливе свято – Великдень 2022. В цей час вже йде Великий піст – найсуворіший піст в році.

Дерево верба вибрано невипадково – гілочки символізують пальмові, якими іудеї вітали Ісуса, коли він входив до Єрусалиму. Враховуючи те, що на території України пальми природним чином не ростуть, їх замінили на вербу, як символ нового життя і пробудження після довгого сну.

Що потрібно нести до церкви на Вербну неділю

“Верба б’є, не я б’ю,
за тиждень Великдень.

Будьте здорові, як вода,
І багаті, як земля.”

 

З давніх-давен на Русі жінки пекли печиво з додаванням вербних бруньок – вірили, що той, хто з’їсть частування, буде здоровим. Згодовували випічку і худобі, щоб захистити поголів’я від хвороб. Також було прийнято робити відвар з вербних бруньок і купати в ньому маленьких дітей, даруючи зростаючому організму сили.

Що не можна робити у Вербну неділю

Православна церква в цей день забороняє здійснювати дуже багато дій:

  • прати, прибирати, прасувати, робити ремонт;
  • рукодільничати, вишивати і в’язати;
  • готувати гарячі страви;
  • сваритися, ображатися, пліткувати;
  • влаштовувати застілля, вінчатися, одружуватися, хрестити дітей.

Вербна неділя припадає на період посту, тому в цей день заборонено вживати їжу тваринного походження. Але церква дає послаблення і дозволяє з’їсти трохи риби і випити вина. В цілому, на святковому столі повинні бути присутніми страви тільки з рослинних компонентів.

Вербна неділя – прикмети та повір’я

peredplata