22-Травня День Миколи Чудотворця!

Весняний День святого Миколая: що це за свято та які є заборониУ неділю, 22 травня, в Україні християни східного обряду святкують весняний День Святого Миколая Чудотворця.

“Апостроф” розповідає історію свята та які заборони існують у цей день, а також чим воно відрізняється від зимового Дня Святого Миколая.

Історія

Святого Миколая вважають покровителем моряків, а також тих, хто пов’язаний із водою. Цього дня прийнято молитися йому на хороший урожай, оберіг посіву від посухи та сильних дощів.

Ще коли існувала грецька імперія турки робили замах на мощі даного святителя. Італійським купцям прийшла ідея перевезти їх із Міри до Барі, куди вони доставили мощі 22 травня до церкви святого Стефана. Урочисте їхнє принесення супроводжувалося чудесами. Це послужило виникненню свята Миколи Літнього.

Варто зазначити, що коли італійські купці прийшли до храму, звідки вони збиралися вивезти мощі Святого Миколая, ченці їх застерегли, що напередодні він з’явився одному з ченців і просив дбайливо зберігати його мощі. Купці зрозуміли це як знак, що вони на правильному шляху, і їм справді потрібно перевезти святі мощі. Спочатку італійці запропонували гроші за мощі Миколая, але ченці відмовилися. Тоді купці пов’язали їх, розбили церковний поміст і відкрили гробницю з мощами.

Заборони

У весняний День Святого Миколая заборонені стрижка, шиття, вишивання, в’язання, не можна тримати ножиці.

Не можна цього дня мати жодних боргів, інакше фінансовий успіх залишить на весь рік.

Також під забороною відмовляти тим, хто просить про допомогу, інакше сім років буде у тих, хто відмовився допомогти, злидні і всілякі лиха.

Відмінності від зимового Дня Святого Миколая

З історії весняного Миколая стає відомо, що для Грецької Церкви 22 травня – сумний день, коли були вкрадені мощі Святого Миколая італійськими купцями.

Якщо 19 грудня – день смерті Святого Миколая, то 22 травня – це день перенесення його мощей.

peredplata