Чи є імовірність об’єднання УПЦ МП з ПЦУ

ІНСАЙД: митрополит Онуфрій (Березовський) активно вивчає думку архієреїв РПЦвУ напередодні анонсованого зібрання єпископів, священників, монахів та мирян московського патріархату в Україні
27 травня 2022 року (остаточна дата ще змінитися) у місті Києві заплановане проведення зібрання за участі єпископів, священників, монахів та мирян Української православної церкви московського патріархату (РПЦвУ), що було анонсоване під час попереднього засідання Синоду УПЦ МП.
Про це на умовах анонімності розповідають власні джерела з числа духовенства РПЦвУ та насельників Києво-Печерської лаври.
Підготовка до вказаного зібрання вже вражає багатьох представників духовенства моспатріархату нестандартними для цієї релігійної структури діями та вказівками.
Перше, на що звертають увагу джерела, це особисте розпорядження очільника УПЦ МП митрополита Онуфрія (Березовського) архієреям надати йому листи, у яких він наказав викласти ВЛАСНУ(!) точку зору та ВЛАСНЕ(!) бачення подальшої долі УПЦ МП, як релігійної організації.
Мова йде, насамперед, про доцільність чи недоцільність збереження адміністративної єдності з рпц, а також, про імовірність об’єднання УПЦ МП з ПЦУ, чи звернення до Вселенського Патріархату з проханням сприяти у вирішенні ситуації в середовищі українського православ’я.
Здивування викликає той факт, що, зазвичай, думку всіх архієреїв напередодні важливих зібрань в УПЦ МП ніхто таким чином не запитував. Як правило, архієреям та іншим представникам духовенства просто надходила вказівка: за які рішення голосувати, якої лінії поведінки дотримуватись, які заяви робити. Для авторитарної структури УПЦ МП (та й рпц взагалі) саме така практика відпрацьовувалась десятиліттями.
Аж раптом митрополит Онуфрій (Березовський) вдається до такої незвичної і безпрецедентної, для даної організації, «демократії».
Другий фактор, який здивував співрозмовників, це повне відсторонення митрополита Антонія (Паканича) від спілкування з архієреями для з’ясування їхньої позиції, щодо подальшої долі УПЦ МП. Митрополит Онуфрій (Березовський) вирішує це питання самотужки і утримує Антонія (Паканича) від вказаного процесу.
Окрім цього, джерела відзначають, що вже протягом тривалого часу митрополит Онуфрій (Березовський) не має змоги поспілкуватись з очільником рпц московським патріархом кірілом (гундяєвим). Складається враження, що моспатріарх уникає розмови з Онуфрієм і просто не відповідає на його телефонні дзвінки.
Імовірно, саме така поведінка кремлівського церковника підштовхує митрополита Онуфрія (Березовського) до пошуку альтернативної долі для УПЦ МП, аніж перебування у єдності з рпц.
Джерела з числа духовенства моспатріархату висловлюють стриманий оптимізм з приводу таких не властивих для УПЦ МП дій її очільника напередодні анонсованого зібрання. Не дивно, що оптимізм має саме стриманий характер, оскільки «особиста думка» більшості архієреїв УПЦ МП може бути продиктована багаторічним впливом кремля, а активність митрополита Онуфрія (Березовського), як і тиск українського суспільства на УПЦ МП, ще не мають того градусу, який би спонукав всю повноту духовенства моспатріархату в Україні до кардинальних рішень на користь українського народу і церкви.

peredplata