Різдво 25 грудня: які релігійні громади на Буковині сьогодні святкують

25 грудня католики святкують Різдво Христове. Цього року дедалі більше православних також схиляється до традиції святкувати цієї дати (за григоріанським календарем), а не 7 січня.

Раніше українські священники дозволили святкувати Різдво та проводити церковні літургії 25 грудня та 7 січня, пише molbuk.ua.

На Буковині деякі релігійні громади теж вирішили відзначати Різдво Христове за григоріанським календарем.

25 грудня Різдво Христове відзначатимуть у селі Товтри на Заставнівщині. Настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці Чернівецької єпархії ПЦУ, отець Юрій Чекановський разом з активом церкви 20 листопада 2022 року проголосували на зборах релігійної громади за святкування Різдва Христового 25 грудня.

За таке ж рішення проголосували і в селі Мамаївці. 13 листопада релігійна громада Свято-Покровського храму села на своїх зборах одноголосно ухвалила рішення святкувати Різдво Христове 25 грудня.

У селі Вікно Різдво Христове відзначатимуть як 25 грудня, так і 7 січня.

Деякі буковинські парафії теж правитимуть святокві богослужіння 25 грудня.

У храмі Трьох Святителів ПЦУ на території Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича будуть правити різдвяні богослужіння як 25 грудня, так і 7 січня. Є розклад літургій:

Традиції та звичаї Різдва Христового 25 грудня:

Різдво – це одне з головних свят для віруючих, воно пов’язане з чудом народження Спасителя у Віфлеємі.
Традиції та прикмети католицького та православного Різдва багато в чому перетинаються. У цей день на Заході також закінчується суворий піст, на Святвечір заведено вживати в їжу тільки сочиво, а особливого значення набуває різдвяна вечеря, за якою має зібратися вся родина.
У католицтві також існує традиція колядування. Ряджені ходять вулицею і співають різдвяні пісеньки.

peredplata