Історична подія. Як на святій горі Афон звершувалось перше богослужіння українською мовою (відео)

 
Історична подія для всіх православних України – на святій горі Афон звершилося перше богослужіння українською мовою українськими священниками, йдеться в ТСН.

Це відбулося в келії, яку передали в користування Православній Церкві України. Келія у напівзруйнованому стані, але, кажуть священники, надзвичайно цінна історично. Перше богослужіння там відбулося ще в Х столітті.

У групі, яка прибула до Афону, троє священників Православної Церкви України, яких зустрів монах Паїсій на старенькому позашляховику. На святій горі він від 1996 року, звідси виїжджав лише кілька разів у важливих справах.

Остання поїздка до Києва змінила його життя. Очільник православної церкви України, Блаженніший Епіфаній саме його попросив відшукати на Афоні місце для української келії. Така була знайдена, але вона в жахливому стані – перекриття провалилися, стіни ледь тримаються, але місце це особливе. Перша згадка про келію датована 991-м роком, вона трохи старша за Софію Київську. Звичайно, її перебудовували, а від 60-х років минулого століття взагалі вона стояла пусткою.

Єдина вціліла будівля – храм, тож священики Роман, Василій та Ігор із Києва, Рівного й Дубно провели службу. На Афоні лунає молитва за Україну, за її захисників, за перемогу. “Надіємося, що в скорому часі, вже на наступний рік, ми будемо мати перемогу нашої країни, і уже в цих відремонтованих стінах з розписами або й без них ще на початку, але зі щирою молитвою за гору афонську, за всю братію і головне – за Україну, за її переможних воїнів. Ця для нас історичний день, який ми запам’ятаємо на все життя”, – каже отець Ігор Когут.

Вже після служби отець Паїсій розказує, як все тут має бути. “Тут внизу буде храм, притвор храму, трапезна буде, а в тій частині буде кухня і така підсобка, а зверху буде 4 келії для монахів, а ще я хочу, щоб був будиночок, щоб приймати паломників”, – каже він.

Ця келія просто дочекалася своїх священників, переконують ченці монастиря Пантократор. Кажуть, на Афоні нічого не відбувається просто так, і коли вони почали говорити про Україну,  усі одразу зрозуміли, що час настав, у цій келії служитимуть українці. “Цю келію дуже багато просили у нас, тому що з цією келією пов’язана велика історія. Як сказав наш старець, за все це домовився архистратиг Михаїл, який і є захисником Києва. Нічого не є випадковим. Бог її зберіг, що в якийсь момент вона прославила таким чином Україну”, – зазначає чернець афонського монастиря Пантократор отець Микита.

Поки що отець Паїсій самотужки розчищає майданчик, вириває бур’яни. Звісно, сам він келію не відбудує, але вірить – це станеться, і дуже скоро. Вірить в це й отець Роман. “Приїхавши за духом, відчули, що зможемо. Коли почали молитися, ти зараз не усвідомлюєш, наскільки це історична і важлива подія для українського народу. Ми шукаємо спонсорів, бо кошти дуже великі, тим більше Афон, тут надзвичайно дорого щось будувати, але є вже зацікавлені люди, ми й інших закликаємо про допомогу, тому відкликаються, і я думаю, що в скорому часі ми зможемо це зробити”, – каже він.

Афон – це одна з головних святинь православ’я у світі. Щоранку тисячі монахів тут моляться до Бога. Ще трохи – і залунає на Афоні й українська щоденна молитва. За країну, її захисників, за скору перемогу.

  •  

peredplata