#Акції_ОУН_на_Буковині 21 квітня.

 
 
* 21 квітня у 1946 році святкували Великдень.
Вранці у Великдень – 21 квітня 1946 року в шести населених пунктах Вижницького, Садгірського і Вашківського районів оунівським підпіллям були поширені “антирадянські листівки релігійно-націоналістичного змісту”, виконані на друкарській машинці, загальною кількістю 130 штук, в тому числі 16 листівок виготовлених для поширення до дня виборів до Верховної Ради СРСР.
Окупантами вживалися заходи до встановлення центра виготовлення антирадянських листівок і їх поширювачів.
Зразки листівок при документі додавалися, відтак сподіваємось що можливо десь зберігаються серед архівних матеріалів, проте наразі не знайдені.
Саме у 1946 році повстанці почали практику одночасної появи в селах різних районів повстанських листівок – до дня «виборів», до Великодня, з нагоди річниці проголошення відновлення Української держави та в із закликом саботувати заходи окупантів в часи збору врожаю. Це була одна із перших таких акцій, які потребували злагодженої роботи повстанської мережі в різних селах та районах області. А також видавничої бази по друку листівок. Може з часом вдасться детально дослідити видавничу діяльність буковинського підпілля.
Як відзначали Великдень у 1947 році, який випав на 13 квітня, ми зазначали у дописі за 12 квітня – у Вижниці, Берегометі, Мигово та інших селах Вижниччини в районах цвинтаря та церков розкидані повстанцями антирадянські листівки, що містили привітання з днем Великодня та заклики до боротьби з окупантами.

peredplata