Знаймо свою історію!

 
Картина “Мати” написана у 1908 році, художником Миколою Івасюком.
Микола Іванович Івасюк – український художник-баталіст,яким захоплювався увесь світ,а сталінські кати його знищили у 1937 році.
Належав до когорти художників, які своєю творчістю відроджували українське, національне у часи, коли не було української держави, а суспільство ще не було готове до сприйняття українства.
Йому пропонували залишатись на теренах інших держав, його застерігали не їхати в Київ, бо там радянська влада, репресії, – та він наважився.
Світ захоплювався його генієм, а срср – розстріляло.
Микола Івасюк навчався у Віденський академії Мистецтв.
Після успішного закінчення був рекомендований, як однин з найкращих художників історичного жанру, до Мюнхенської академії Мистецтв для подальшого удосконалення майстерності.
Навчаючись у Мюнхені, Микола Івасюк знаходить побратима на все життя, польського художника-баталіста Юзефа Брандта, котрий написав багато полотен про козаків.
Творчістю М.Івасюка захоплювався Ілля Рєпін. У 1915 році у Львові, майстерню Івасюка відвідував імператор Микола ІІ.
….18 вересня 1937 року в квартиру Миколи Івасюка увірвалися співробітники НКВС. Після його арешту, як “активного учасника української націоналістичної терористичної організації” його розстріляли, особисте майно конфіскували, після чого закопали у Биківні …
Художня спадщина Микола Івасюка налічує більше ніж 500 художніх шедеврів…

peredplata