23 серпня в Україні відзначається День Державного прапора України

 
У цей день в 1991 р. після провалу путчу в москві – група народних депутатів внесла жовто-блакитний український прапор до сесійної зали Верховної Ради України. Освячення Національного прапора було проведено священиком УАПЦ Петром Бойком.
На загальнодержавному рівні свято встановлене Указом президента України в 2004 році, але український жовто-блакитний прапор має давнє коріння.
Наука про прапори – вексилологія стверджує, що кольори прапорів слід називати, починаючи знизу. Тому наш прапор жовто-блакитний, а не синьо-жовтий.
Перша історична згадка про жовто-блакитний прапор датується 1256 роком – днем заснування Львова. Саме на гербі міста Лева поєднались ці символічні для країни кольори – жовтого лева на блакитному тлі.
Поєднання цих кольорів можна знайти і в добу козацтва. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами святих або козаків.
Перше офіційне визнання жовто-блакитного прапора українського народу відбулась 22 березня 1918 року. Центральною Радою тоді було ухвалено Закон, який затвердив поєднання жовтого та блакитного кольорів як стяга Української Народної Республіки.
Підготовлено за матеріалами з відкритих джерел.

peredplata