Яке сьогодні, 1 вересня, свято – Новий церковний рік та День знань

День миру та написання листів. В цей день народилися українська громадська і політична діячка Ольга Басараб та вчений-політик Ігор Юхновський – свята, церковні та народні традиції, народні прикмети на п’ятницю, 1 вересня

У п’ятницю, 1 вересня українці відзначають День знань. Також православні та греко-католики відзначають у цей день Початок нового Церковного року або Новоліття, з якого починається новий літургійний рік. Згідно з прикметами, цього дня можна визначити яка буде осінь та зима.

Іменини сьогодні святкують Семен, Тетяна, Наталя і Марфуша.

 

1 вересня – яке сьогодні церковне свято

Щороку 1 вересня віряни люди йдуть до церкви, щоб просити Бога та всіх святих священного благословення на прийдешній рік

1 вересня – надзвичайно важлива дата для християн східного обряду. Саме в цей день вони відзначають Початок нового Церковного року або Новоліття. 

Для вірян, які регулярно відвідують церковну службу, свято не проходить непоміченим. В цей день проводиться урочиста літургія, священик читає “Велике Славословіє”, а хор оспівує значення цього свята.

Після літургії священик читає з Євангелія про початок служіння Ісуса Христа після його хрещення Іваном Хрестителем. Згідно церковних переказів, ці події мали місце під час свята жнив, який святкували у стародавньому Ізраїлі. А відзначалися вони у перший тиждень вересня. 

На церковне новоліття було прийнято дякувати Богові за щедрий врожай та просити Його благословення на рік наступний.

За новим церковним календарем 2023 року, 1 вересня відзначається день пам’яті преподобного Симеона Стовпника і його матері Марфи

Необхідно було обов’язково прибрати всі ярі до дня Семена літопроводца, оскільки в іншому випадку посіви могли загинути через велику кількість опадів і сильних вітрів. Казали, що на Семена зерна з колосків випадають. Хліб після Семена вже не сіяли. Орати можна було тільки до полудня.

Хлопчиків, яким виповнилося 4 роки в цьому році, садили на коней і катали на них – так відзначали їх вступ у доросле життя. Також дітей стригли саме 1 вересня.

1 вересня – яке сьогодні свято у різних країнах

Ця подія залишилася традицією не тільки в Україні, а й у багатьох інших державах на території колишнього СРСР

1 вересня в Україні є не просто початком навчального процесу та осіні, а ще й щорічним святом, яке зветься Днем знань

Раніше в цей день на подвір’ях шкіл проводили святкові “лінійки”, які збирали разом всіх учнів та вчителів. Але в теперішні часи це небезпечна традиція. Частина шкіл працюють онлайн або у змішаному форматі через військові дії, близькість до лінії фронту або відсутність надійних укриттів. 
Також з вересня у 200 школах у кожній області запустять пілотну програму на предмет “Захист України”. Діти вивчатимуть нові дисципліни, у тому числі й навички управління дронами.

Узбекистан – країна з багатовіковою історією, держава пустель, степів, гір та більш ніж 2 тисяч мечетей

1 вересня головне свято країни – День Незалежності – відзначає Республіка Узбекистан. 31 серпня 1991 року на сьомій Позачерговій сесії Верховна Рада Республіки проголосила її незалежність. 

Незалежність держави визнали 165 країн, зі 120 з них вдалося встановити дипломатичні зв’язки. У Ташкенті працюють посольства більш ніж 40 інших держав, а також багато представництв організацій, які не мають відношення до уряду. Посольства Узбекистану відкриті у 25 містах світу, а консульства – у 10. Одне з давніх міст Узбекистану – Самарканд, який разом зі своїми історичними пам’ятками входить до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Цього дня також відзначають День боротьби з війною в пам’ять про початок Другої світової війни

Всесвітній день миру відзначається 1 вересня у Німеччині. День вшанування пам’яті мільйонів жертв нацизму та фашизму в Німеччині та в усьому світові.

Після Першої світової війни 1 серпня відзначалося в пам’ять про початок війни – було спочатку оголошено соціал-демократами і профспілками “Днем миру”. 1 вересня 1939 року німецький вермахт вторгся в сусідню Польщу. З 1950-х років у НДР (Німецька Демократична Республіка) 1 вересня відзначали як День миру.

На цю недугу у світі хворіє більш ніж 50 мільйонів чоловіків і жінок

Вересень згідно з рішенням ВООЗ визнаний Міжнародним місяцем обізнаності про хворобу Альцгеймера

Ця хвороба – найбільш відома форма деменції, яка є хронічним та постійно прогресуючим синдромом, викликаним дисфункцією головного мозку. Супроводжується деменція більш вираженими порушеннями пам’яті, орієнтації, мови, мислення, поведінки, здатності виконувати повсякденні функції, ніж це трапляється при фізіологічному старінні. 

Всесвітній місяць обізнаності про хворобу Альцгеймера – гарна нагода для розповсюдження інформації про це важке захворювання та усвідомлення його тягаря.

Історія листування налічує не просто століття, а тисячоліття

Щороку 1 вересня у всьому світі відзначається День написання листів. Походження листування викликано необхідністю в обміні інформацією. Перші листи писалися і відправлялися тільки військовими та були популярні у Єгипті, Персії, Ассирії. Найбільших досягнень в організації листування досяг Юлій Цезар. Йому вдалося зробити перевезення упорядкованими завдяки будівництву поштових станцій.

З появою технологій та інтернету люди спілкуються та передають важливу інформацію завдяки мобільним телефонам, месенджерам, електронній пошті. 

Всесвітній день написання листів – нагода відпочити від соціальних мереж та згадати дива рукописного слова. Не обов’язково користуватись послугами пошти. Адресатами можуть стати близькі люди або друзі. Цифрові медіа не дають такого рівня особистої присутності, як написаний від руки лист.

Якою буде погода

  • Тепла погода на день Новоліття свідчить про те, що треба чекати теплої зими. 
  • Дощ на 1 вересня був символом вологої та дощової осені і навпаки – хороша погода на Новоліття віщувала теплу та суху осінь.
  • Якщо гуси відлітають на Семена – чекайте ранньої зими.
  • Якщо в цей день вітер дме з півдня, то зимові дні будуть теплими та вологими. Західний вітер – ознака того, що зима буде багата на холодні північні вітри.

Що не можна робити 1 вересня

  • Бажано не виконувати будь яку фізичну роботу: будівництво, на городі, по дому.
  • Намагайтеся в цей день уникати різних крайнощів, краще бути спокійними та врівноваженими.
  • Також не вітаються на Новоліття лайки, вживання нецензурних слів.
  • Не бажано псувати стосунки з рідними, друзями та близькими людьми.

peredplata