19 лютого: церковне свято сьогодні, в чому не можна відмовляти

19 лютого за новим церковним календарем православні згадують апостолів від 70-ти Филимона та Архипа. У народі – свято Архипів день, Філя Весняний. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у православній церкві 19 лютого за старим стилем – розповідаємо в матеріалі. 

19 лютого 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

19 лютого за новим стилем (4 березня за старим стилем) – день пам’яті апостолів від сімдесяти святих Архипа і Филимона. 

Архип і Филимон, за однією з версій, були братами, за іншою – Архип був сином Филимона. Обидва присвятили життя служінню Богу. Филимона і його дружину, рівноапостольну Апфію, хрестив сам апостол Павло. У своєму будинку, в місті Колосси, Филимон з дружиною влаштували церкву, де збиралися християни. Але за імператора Нерона на них влаштували гоніння. В одне з язичницьких свят натовп схопив подружжя та Архипа. Молодого чоловіка сильно порізали, а Филимона з Апфією засудили до побиття камінням. Усі троє загинули мученицькою смертю і зараховані до лику святих.

 

Свято 19 лютого за старим стилем – день пам’яті преподобного Вукола.

Про що говорять прикмети на 19 лютого

У народному календарі 19 лютого – свято Архипів день, Філя Весняний, Филимон, Федот. За прикметами цього дня робили прогноз погоди:

  • якщо сонячний день – рік буде врожайний.
  • нанесло снігу – трава пізно виросте.
  • чайка над будинком пролетить – скоро зійде лід. 

Вважається, що якщо день видався зовсім теплий, то погода навесні буде непередбачуваною.

Що не можна робити 19 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити – важко працювати, але й лінуватися теж не слід. Не дозволяється лаятися і думати про погане. Потрібно стежити за чистотою – будинку, тіла і думок. Забороняється відмовляти в допомозі тим, хто попросить – інакше удача відвернеться.

Що можна робити 19 лютого

Цього дня можна піти до церкви або помолитися вдома. У святих апостолів просять допомоги у зміцненні віри, поради, як перестати сумніватися.

За народними прикметами, господиням потрібно присвятити день клопотам на кухні – вважається, що що більше страв наготуєш, то багатшим буде дім. За старих часів обов’язково пекли коровай і роздавали по шматочку всім домашнім. 

Також слід подати милостиню, нагодувати жебраків або безпритульних тварин – що більше добрих справ буде зроблено в Архипів день, то щасливішим і вдалішим виявиться рік для сім’ї.

19 лютого – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Архип, Богдан, Федот, Дмитро, Євген, Микита, Макар, Максим, Федір.

peredplata