У Чернівцях історик встановив авторство майолікового панно на фасаді Художнього музею

Історик Сергій Осачук заявив, що встановив справжнє авторство майолікового панно на фасаді Художнього музею на Центральній площі.

Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook, пише molbuk.ua

Він заявив, що автором цієї художньої роботи є чернівецький художник і професор Євген Максимович.

“А її майстерне виконання здійснила найвідоміша керамічна компанія Австро-Угорщини – Порцелянова Мануфактура Жолнаї з міста Печ (Угорщина). Тепер, щоразу піднімаючи погляд на олімпійських богів, розповідаючи гостям міста про це майолікове панно, будемо згадувати Євгена Максимовича! P.S.: Перекажіть іншим”, – повідомив історик.

Як відомо, у нижній частині майолікового панно вказаний підпис художника “J. Lan(g?)” (Йозеф Адольф Лянг). Складна поліхромна композиція на міфологічну тематику проводить паралель між Римською імперією та Австро-Угорщиною доби Франца-Йосифа І. В образах 12 богів зображено 12 найважливіших провінцій імперії, які уособлювали її суть. На панно боги розташовані мальовничими групами згідно з основним принципом модерну: динамічна рівновага замість дзеркальної симетрії.

Раніше повідомлялося, що автором майолікового панно, котре прикрашає приміщення художнього музею у Чернівцях, є австрійський живописець і графік Йозеф Адольф Лянг.

Довідка. Євген Максимович народився 10 лютого 1857 року в місті Вашківцях у сім’ї православного священика. Батько – українець, мати румунка. У 1876 році став студентом Віденської академії мистецтв (навчання у професорів Вурцінгера, Айзенменгера, Леопольда Міллера).

Закінчивши навчання у Відні (1881), Євген планував удосконалювати свою майстерність художника у Мюнхені чи Парижі. Проте тяжко захворів дідусь, який давав необхідні для навчання кошти, і йому прийшлось повернутися на Буковину, де в 1883 році він став викладачем вищої гімназії в Радівцях (нині Сучавський повіт Румунії).

Згодом Максимовича запросили працювати над оздобленням Резиденції буковинських митрополитів. Євген працює поруч з відомими спеціалістами Каролем Свободою, Карлом Йобстом та Епамінондою Бучевським, що підтверджує його високу професійну майстерність.

Євген Максимович – учасник багатьох колективних чернівецьких виставок. Персональні виставки: у Чернівцях (прижиттєві — 1905—1906, 1913, 1919, посмертна — 1931), Бухаресті (1906).

Живописні роботи Євгена Максимовича зберігаються в чернівецьких краєзнавчому та художньому музеях.

Через важку недугу Євген Максимович помер 27 квітня 1928 року в чернівецькій лікарні. Похований на Руському християнському кладовищі у Чернівцях поряд з могилою свого брата Олександра, відомого архітектора того часу.

peredplata