З  В  Е  Р  Н  Е  Н  Н  Я Архієпископа Чернівецького і Хотинського Германа до православних християн Буковини

Брати і сестри!

Сьогодні Православна Церква в Україні переживає особливий час. Ми з вами є не тільки свідками,   а   й   учасниками,   творцями     історичної  події – становлення  автокефальної Православної Церкви у нашій державі. На тлі гібридної війни, яку веде проти нас наш північний сусід, відбувається те, про що мріяв і благав Бога протягом століть наш благочестивий народ – постає Помісна, Соборна, Автокефальна Православна Церква.

Важко переоцінити провідну роль у цьому процесі Його Всесвятості Патріарха Вселенського Варфоломія. Саме завдяки його рішучості анульовано неканонічний акт 1686 року – незаконну передаче древньої Київської Митрополії Патріарху Московському. Історична та канонічна справедливість нині торжествує – Київська Церква більше не належить Москві ! Усвідомлюємо, наскільки важко було Його Всесвятості подолати шалений опір Росії задля єдності Українського Православ’я  з усім православним світом. Дякуємо Вселенському патріарху за те, що почув багатовікові благання нашого народу.

Президентом нашої держави П. Порошенком та українськими дипломатами проведено колосальну, титанічну роботу, адже переговорний процес не є справою одного дня. Переговори з Вселенським Престолом у Константинополі не залишились просто гучними словами або деклараціями – вони принесли реальні плоди. Підписано договір між Україною та Вселенським Патріархатом, який передбачає надання Томосу про Автокефалію – повну незалежність – Православній Церкві в Україні.

 

Любі мої земляки – буковинці !

Господь наш Ісус Христос сказав «Прийдіть до Мене, всі струджені і обтяжені, і Я заспокою вас»(Мф.11,28). Так само і Матір – Церква Українська сьогодні кличе всіх нас, дітей своїх, прийти під Її святий покров. Не слухаймо облудних слів Москви, зберігаймо «єдність духу в союзі миру»(Еф.4,3), як навчає нас святий апостол Павло, заради нашого єднання у Христі і спасіння.

Звертаюся у ці дні не тільки до вірних УАПЦ у нашом краї, а до всіх православних буковинців, а найперше до своїх братів – архієреїв УПЦ в єдності з Московським патріархатом Митрополита Мелетія, Aрхієпископа Лонгіна та Єпископа Веніаміна, братів з УПЦ Київського Патріархату Митрополита Данила та Архієпископа Онуфрія: ми не маємо права сьогодні схибити !

Вирушаючи у ці дні до богоспасаємого Києва на Об’єднавчий Собор, маю тверду впевненість, що з Божою допомогою зможемо об’єднати Українське Православ’я та обрати гідного Предстоятеля Церкви. Настав час виправляти помилки. Час, коли кожен з нас мусить пожертвувати власними інтересами заради високої і благородної ідеї – єдності церковної. Об’єднану Українську Церкву має очолити нова постать, ієрарх, який має беззаперечний канонічний статус. Саме він отримає Томос з рук Вселенського Патріарха.

Молімося сьогодні щиро і нелукаво за успішне проведення Об’єднавчого Собору, який відбудеться у Святій Софії Київській 15 грудня. Пам’ятаймо, що ми йдемо шляхом, який заповідали нам засновники, святі та очільники Церкви Української – святий апостол Андрій Первозванний, святителі Іларіон Київський та Петро Могила, тисячі мучеників, які віддали своє життя за Українське Православ’я у двадцятому столітті, мученики, які віддають своє життя за Україну у наші дні, вікопомні першоієрархи Київські Патріархи Мстислав, Димитрій і Володимир, Митрополит Мефодій.

Вірю що у скорому часі повернусь зі  столиці на рідну Буковину з доброю звісткою про те, що маємо нарешті свою православну Церкву – Канонічну, Автокефальну, рівну з іншими Церквами – Сестрами, Церкву, збудовану на крові наших мучеників, Церкву, яка твердо і неухильно слідує за Христом і стоїть на догматичній і канонічній основі Святого Православ’я.

З’єднаймось усі в сердечній молитві за святу справу, бережімо мир, любов і однодумність, не даймо нашим опонентам з Москви зловтішатись, бо з нами правда, з нами Бог і Україна!

Об’єднаймо Церкву  –  Об’єднаймо Україну !

Герман,

архієпископ Чернівецький і Хотинський,

Голова комісії з зовнішніх церковних зв’язків УАПЦ

м. Чернівці

10 грудня 2018 року

 

 

peredplata

1 thought on “З  В  Е  Р  Н  Е  Н  Н  Я Архієпископа Чернівецького і Хотинського Германа до православних християн Буковини

Comments are closed.