Василь Кожелянко повертається у Чернівці

Видатний український письменник, родоначальник історичного фентезі «альтернативної історії» у літературі Василь Кожелянко буде увіковічений у назві вулиці у Чернівцях. Ця вулиця споруджується у у мікрорайоні поблизу вулиць Сторожинецької та Шухевича.

Символічно, що вони будуть поряд: Шухевич, який творив героїчну історію, і Кожелянко, який змальовував цю історію такою, якою її хотіла прожити українська нація.

Василь Кожелянко довгі роки працював у редакції газети «Час». Тут зародилися його твори, які принесли перемогу поетові у конкурсі «Гранослів» а згодом він сам у «Часі» написав роман «Дефіляда у Москві” («Якби»). Сам твір і його герої, увіковічені творцем, не раз надихали на подвиги українських патріотів-воїнів, котрі боронять Державу від російських фашистів на сході України. Тут зародилися ідеї та перші розділи романів «Конотоп» та «Срібний павук». Саме перший роман зараз використовують українські режисери для створення однойменного художнього фільму. А вже багато років не сходить зі сцени прекрасна вистава, яку втілила на основі «Срібного павука» у Чернівецькому театрі Людмила Скрипка.

У редакції на пам’ять про Василя залишилося робоче місце творця.

Шкода, що йому дозволив Бог прожити на світі трохи більше півстоліття – 51 рік. І забрав на небеса напередодні Дня Незалежності України – 22 серпня 2008 року.

За цей час, який йому відведено на Землі, Василь Кожелянко написав сотні газетних статей, 10 романів, 5 поетичних збірок і 2 збірки оповідань. Також у співавторстві з Володимиром Сердюком він створив 5 драматургічних творів.

Все своє недовге, але насичене творчістю життя, письменник прожив у рідному селі Кам’яна Сторожинецького району, яке розташоване недалеко від Чернівців і до якого веде вулиця Сторожинецька.

Незабаром тут поряд буде й вулиця імені Василя Кожелянка.

 

peredplata