19 березня: на день Костянтина птахи підкажуть, коли прийде весна.

19 березня стежать за поведінкою птахів і передбачають погоду на весну

Які державні, професійні, релігійні та народні свята відзначаються 19 березня в Україні і в світі, а також хто святкує іменини в цей день.

19 березня: яке сьогодні свято в Україні та світі

Міжнародний день клієнта – відносно молоде свято, яке споживачам товарів і послуг вперше запропонували відзначати в 2010 році. У цей день компанії і фірми виробників у багатьох країнах всіляко дякують своїм клієнтам за довіру і співпрацю, проводять різні акції і заходи, дарують знижки і залучають нових покупців.

19 березня: яке сьогодні свято у православних і католиків

Кілька пам’ятних дат шанують сьогодні православні християни. 19 березня – день пам’яті 42 мучеників в Аммореї, а також преподобного Іова Анзерського, святої рівноапостольної цариці Олени, здобуття нею в Єрусалимі Чесного хреста і цвяхів, мучеників батька і сина Конона Іконійських.

Католицька церква 19 березня відзначає День святого Йосипа Обручника Діви Марії. Католики шанують Йосипа, як покровителя Святого сімейства, а також всіх чоловіків, батьків, дітей, сиріт, вихователів, мандрівників, в’язнів, ремісників, теслярів, дроворубів та ін.

Також католики сьогодні вшановують пам’ять мучеників Квинтия, Квінтілли, Квартілли, Марка, святих Ауксілія Ірландського і Алькмунда.

Яке народне свято припадає на 19 березня

19 березня в народі відзначають День Костянтина – одного з 42-х мучеників з міста Аммореі. Цей період примітний тим, що за старих часів люди після зими притоптують сніг навколо колодязів, щоб туди не потрапляла брудна тала вода. Такі доріжки носили назву Константинові кола. А ще в цей день слідкували за поведінкою птахів.

На Костянтина обов’язково чекали повернення з півдня лелек і ластівок. А ось якщо в березні по дереву стукав дятел – це віщувало довгі холоди і наступ пізньої весни.

Іменинники 19 березня

В цей день свої іменини святкують: Аетій, Анфім, Аркадій, Васой, Еввул, Євфросин, Олена, Ісус, Іов, Калліст, Конон, Костянтин, Максим, Мелісен, Феофіл, Федір, Юліан.

Міжнародний день клієнта

Хоча клієнти були з того моменту, як люди почали торгувати або надавати послуги, але широкого поширення це поняття отримало пізніше. Це свято досить молодий, його вперше відзначили тільки в 2010 році. Спочатку ініціаторами стали підприємці Литви та Росії, але дуже швидко їх ініціатива розрослася у всьому світі і свято стало дуже популярним в різних країнах. Сьогодні День клієнта організовують виробники різних товарів і різні сфер послуг, щоб заохотити постійних клієнтів, так і привернути до себе нових. Але саме головне – бізнес може висловити подяку споживачам, що вони залишаються з ними. Часто роблять різні знижки, можуть підносити невеликі подарунки або сувеніри.

 
 

Свята 19 березня, фото: pixabay

Свята 19 березня, фото: pixabay
 

День рівноправності у Фінляндії (День Мінни Кант)

Це свято припадає на той же день, коли народилася письменниця і громадський діяч 19 століття Мінна Кант. Міністерство внутрішніх справ запропонувало відзначати цей день у 2003 році, а державним святом він став тільки у 2007-му. Писала Мінна шведською і фінською мовами, писала про жінок і для жінок, приділяла багато уваги тому, як несправедливо з ними поводяться. Саме завдяки їй жінки в 1906-му змогли отримати виборче право. Вони стали першими в Європі.

 

Свята 19 березня, фото: pixabay

Свята 19 березня, фото: pixabay
 

Православні свята:

  • Седмиця 3-тя Великого посту.
  • День пам’яті мучеників 42-х у Амморее: Костянтина, Аетия, Феофіла, Феодора, Мелиссена, Калліста, Васоя та інших з ними
  • Вшанування ікон Божої Матері “Ченстоховська”, “Шестоковская”, “Благодатне Небо”.
  • Триває Великий піст.

Констянтинові кола

Для наших предків це був день, коли згадували про всі прикмети та вірування, пов’язані з колодязями. Тому навколо них витоптували кола на снігу. Робили це, щоб всередину колодязя не текла брудна вода, а першим це робив хлопчик, якого звали Костянтин. У нього ще й повинні були бути іменини. Кринична вода дуже цінувалася, тому не дивно, що до неї було таке ставлення. Ще вважали, що саме в цей день прилітає білий лелека, тому намагалися більше стежити за птахами.

peredplata