7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці: традиції, прикмети та головні заборони

7 квітня православні християни відзначать Благовіщення пресвятої Богородиці. Це одне з найбільших свят, що передують Вербній неділі у квітні і Великодню.

Історія свята Благовіщення Пресвятої Богородиці

Свято Благовіщення пресвятої Богородиці є одним з 12 найважливіших свят, які відзначають християни.

Євангеліє від Луки розповідає, що до Діви Марії, зарученої з Йосифом, явився ангел Гавриїл і повідомив, що вона зачне, і народить сина Божого, якого назве Ісус.

Коли відзначають Благовіщення Пресвятої Богородиці? У церковному календарі свято Благовіщення має постійну дату і відзначається рівно за 9 місяців до Різдва Христового:

Символом Благовіщення є біла лілія. В язичництві вона була символом родючості і любові, християнство додало лілії значення непорочності, чистоти і святості.

Цьогоріч свято Благовіщення випадає на середину Великого посту, який розпочався 15 березня і закінчиться 1 травня. Тим, хто дотримується Суворого посту, в середу, на честь свята дозволено їсти рибу.

Свято Благовіщення потрібно провести в гарному настрої, з радістю і вдячністю, з родиною і друзями. Якщо є бажання і необхідність, варто піти до церкви.

За багато століть народ створив чимало традицій, повір’їв і прикмет, вірити чи не вірити, ваша справа, але попереджений — значить озброєний.

Що не можна робити на Благовіщення

У це велике свято заборонена будь-яка фізична праця і важка домашня робота, а також різні рукоділля (в’язання, вишивка, шиття і т.д.). Навіть їжу краще приготувати напередодні цього великого свята.

В цей день Господь благословляє все зростаюче на землі, тому не можна підрізати кущі і дерева і взагалі працювати на городі чи в саду.

Заборонено в цей день щось позичати (гроші, речі, продукти), інакше це може спричинити невдачу і проблеми в сім’ї. Наші предки вважали, що в цей день не можна нічого виносити з дому.

На Благовіщення “птах гнізда не в’є, дівка косу не плете”, тому краще не плести коси, не робити складні зачіски, а візит в перукарню обов’язково перенести на інший день.

За прикметами, не можна в цей день надягати новий одяг, так як він обов’язково порветься, забрудниться чи швидко прийде в непридатність.

Що потрібно зробити на Благовіщення?

Благовіщення вважається жіночим святом, тому в цей день потрібно обов’язково піти на службу до церкви і помолитися Пресвятій Богородиці про щасливу долю, вдале заміжжя, про діток і їх здоров’я, про заступництво.

У цей день господарі випускають на волю домашню птицю з кліток і тварин з хліву, щоб ті “чули весну”. Благовіщення вважається третім Стрітенням і після нього вже точно відступає зима і холоди.

За повір’ям, якщо в Благовіщення 40 разів назвати свого чоловіка “милим”, то весь рік в сім’ї буде гармонія, благополуччя і сімейне щастя. Також, у цей день члени родини намагалися не сваритися і жити в мирі та спокої, бо вірили, що рік пройде так, як проведеш Благовіщення.

Незважаючи на те, що Благовіщення припадає на Великий піст, в цей день діє послаблення, віруючим можна вживати в їжу, рибу, масло і вино.

На Благовіщення потрібно заготовити сіль, наші предки вважали, що така сіль може зцілити від будь-якої хвороби і напасті. А також в церкві святять проскурки, які ламають на дрібні шматочки і додають в їжу хворим людям, для швидкого одужання.

У цей день дівчата ворожили по птахам, уважно спостерігаючи за ними, якщо на очі попадався горобець – до умиротворення; ворона – до зневіри; голуби – до благодаті; ластівки – до успіху.

Народні прикмети на Благовіщення Пресвятої Богородиці

  • Якщо сьогодні у небі не бачите ластівок, то весна буде холодною.
  • Якщо яскраве сонце світить зранку, то весна буде ранньою.
  • Сніг на полях – не буде врожаю.
  • Дощ – до великого врожаю жита та грибів.
  • Як Благовіщення проведеш, так весь рік і проживеш.
  • Яке Благовіщення, такий і Великдень.
  • Якщо на Благовіщення ніч тепла, то весна буде дружна.

peredplata