Топ-чиновника затримали на рекордному хабарі НАБУ і САП: в скандал потрапила компанія Burisma.

 

Хабар начебто призначався для закриття кримінального провадження стосовно найбільшої газодобувної приватної компанії України Burisma, якою володів Микола Злочевський

Топ-чиновника затримали на рекордному хабарі НАБУ і САП: в скандал потрапила компанія  Burisma
Автор Кравченко Станіслав —   в Новини/Політична правда

 

 

НАБУ затримало першого заступника начальника Головного управління Державної податкової служби Києва Миколу Ільяшенка під час передачі неправомірної вигоди. Хабар, який планували дати керівникам НАБУ і САП, складав 6 мільйонів доларів.

Як передає НАРОДНА ПРАВДА, про це повідомляє OBOZREVATEL.  Факт затримання підтвердили в повідомленні прес-служби НАБУ.

За даними джерел видання, ініціатором був колишній міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, а Ільяшенко, який є ставлеником колишньої глави податкового комітету Ніни Южаніної й ексглави податкової Києва Людмили Демченко, виступав як посередник під час передачі грошей.

Як стверджує джерело, гроші заступник голови столичної податкової планував передати главі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому, однак не всі, а тільки 5 мільйонів доларів. Мільйон Ільяшенко планував залишити собі. Зі свого боку Холодницький вирішив не ризикувати і здав посередника в НАБУ.

 

У Національному антикорупційному бюро уточнили, що під час передачі хабара затримано декількох осіб.

Топ-чиновника затримали на рекордному хабарі НАБУ і САП: в скандал потрапила компанія  Burisma

Топ-чиновника затримали на рекордному хабарі НАБУ і САП: в скандал потрапила компанія  Burisma

Як повідомляється на сторінці відомства у Facebook, неправомірну вигоду намагалися дати керівництву НАБУ і САП.

Гроші хотіли передати, щоб закрили кримінальну справу, за якою зазначеній особі повідомлено про підозру за ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу.

Топ-чиновника затримали на рекордному хабарі НАБУ і САП: в скандал потрапила компанія  Burisma

Топ-чиновника затримали на рекордному хабарі НАБУ і САП: в скандал потрапила компанія  Burisma

За даними журналіста Юрія Бутусова, Ільяшенко намагався дати хабара керівництву НАБУ і САП за закриття кримінального провадження стосовно найбільшої газодобувної приватної компанії України Burisma, якою володів Микола Злочевський. Крім нього серед затриманих директор із правових питань Burisma Андрій Кіча.

Гроші чиновник передавав Євгену Шевченку, який уже співпрацював з НАБУ у гучних кримінальних справах.

У машині Ільяшенка знайшли мільйон доларів, які, як зазначає журналіст, призначалися йому як посереднику.

Хабар мав бути переданий тільки після того, як буде рішення про закриття справи.

“Холодницький вніс зміни до ЄРДР і закрив справу Злочевського. Ілляшенко перевірив і переконався, що зобов’язання виконано і передав гроші. Тут і відбулося затримання”, – розповів Бутусов.

Також стало відомо, що компанія Burisma різко відповіла на випади на адресу компанії у справі про $ 6 млн хабара.

“Компанія Burisma Group і її керівництво не мають жодного відношення до повідомлення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і деяких ЗМІ про участь в неправомірних діях. Компанія працює виключно в рамках чинного законодавства, є одним з найбільших платників податків та відстоює інтереси енергонезалежності України”, – йдеться в заяві.

У компанії підкреслили, що Микола Ілляшенко та Андрій Кіча, які фігурують у цій справі, не є співробітниками Burisma Group і не могли бути будь-ким уповноваженими на виконання якихось домовленостей.

Нагадаємо,  14 квітня співробітники Служби безпеки затримали на хабарі першого заступника голови Київської міської державної адміністрації Миколи Поворозника. За версією слідства, чиновник через посередника вимагав неправомірну вигоду в розмірі 125 тисяч доларів від представника компанії-забудовника. Відомо, що хабара він вимагав за вплив на прийняття рішення про погодження містобудівних умов і обмежень.

peredplata