До уваги буковинців! Використані батарейки у смітник викидати не можна!

До уваги буковинців! Використані батарейки у смітник викидати не можна!Кожна буковинська оселя заповнена нині різноманітними пристроями, технікою, яка живиться від батарейок, акумуляторів тощо. І кожному такому джерелу відведений свій вік, тобто термін придатності. Після того, як він завершився, ми, зазвичай, викидаємо батарейку в смітник. А цього робити не варто, адже в такий спосіб ми завдаємо непоправної шкоди навколишньому середовищу.

Батарейка – це набір хімічних сполук (марганець, цинк, нікель, літій, кадмій, свинець, колись у них широко використовувалась і ртуть), які, проникаючи в ґрунт і водойми, отруюють природу і водночас саму людину. До прикладу, одна викинута в смітник пальчикова батарейка, яка потрапила на сміттєзвалище, може забруднити важкими металами більше 20 квадратних метрів землі та 400 літрів води. Хімічні сполуки потрапляють у підземні води, випаровуються в повітря. А довготривалий вплив важких металів на живі організми дуже шкідливий і може спричинити важкі захворювання.

Не тіште себе ілюзіями, що коли викинули батарейку непошкодженою, вона навколишньому середовищу шкоди не завдасть. Природні речовини, зокрема, кисень здатний дуже швидко «впоратися» з покриттям батарейки, розчинивши його і в такий спосіб вивільнивши хімічні сполуки, котрі досить швидко проникають в навколишнє середовище. Ще швидше, майже одразу, отрута потрапить у нього, якщо її спалити.

Наразі в Україні працює завод з переробки відпрацьованих батарейок та акумуляторів усіх типів. Таке підприємство розташоване на Львівщині. Щоправда, внаслідок відсутності сировини (хоча батарейки приймаються безкоштовно) воно почасти простоює. Водночас та сама сировина гниє та розкладається на смітниках, прискорюючи екологічну катастрофу в населених пунктах навколо них.

На жаль, від держави якихось реальних дій чекати марно. Тому, як завше, рятунок потопельників залишається справою рук самих потопельників. Добре, що є бажання окремих людей, організацій. Тепер головне, аби буковинці почали думати трохи далі, ніж про завтра. Задля збереження довкілля та уникнення екологічної катастрофи.

Отже, у Чернівцях відпрацьовані батарейки й акумулятори можна здати у таких закладах:
· на хімічному факультеті ЧНУ (вул. Лесі Українки), тел. 58-48-99, моб. 067-49-93-273;
· у Чернівецькому обласному центрі еколого-натуралістської творчості учнівської молоді (вул. Кошового, 57), тел. 52-18-01;
· у мережі магазинів «Мультимедіа»;
· в центральному офісі МТС.


Вл. інф.

peredplata