Обережно, кліщі! Правила безпеки жителям Чернівецької області

Обережно, кліщі! Правила безпеки жителям Чернівецької областіУ природі сезонна активність кліщів спостерігається з березня по листопад і має два виражені піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні. Кліщі можуть нападати на людину в будь-який час дня і ночі та за будь-якої погоди. Менше їх, як правило, за сухої жаркої погоди, а прохолодними та похмурими днями їх кількість збільшується. Живляться кліщі кров’ю людей та тварин, занурившись хоботком глибоко в шкіру. Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб. Напившись удосталь крові людини або тварини, кліщ відпадає самостійно для відкладання яєць у ґрунт.

Як відбувається напад кліща?

Кліщі присмоктуються до людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після відвідування зеленої зони, залишившись на одязі, речах. Існує ризик нападу кліщів в електричці чи автобусі, якщо поряд є попутники, які повертаються з лісу. Крім того, кліщі можуть заноситись до житла людини з букетами квітів, собаками, іншими тваринами. Причепившись до одягу людини, кліщі переповзають на тіло і присмоктуються до місць з найбільш тонкою шкірою: за вухами, на шиї, під пахвами, у паховій ділянці. Тому, повернувшись додому, обов’язково уважно огляньте себе на наявність кліщів.

Кліщ разом зі слиною виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним, і тільки через декілька годин виникає відчуття болю. Дорослих кліщів, що присмокталися, як правило, можливо помітити через 2-3 дні: у місці його наявності з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. Нападають і зовсім маленькі, майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща), що часто для людини залишається непомітним. Кліщ присмоктується протягом 15-20 хвилин. Якщо його помітити одразу, буде легше видалити. Чим більше часу минуло від моменту присмоктування кліща, тим більша вірогідність зараження.

Кліщі є переносниками збудників багатьох захворювань людей та тварин. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Якщо на вас напав кліщ
Коли до тіла людини присмоктався кліщ, його слід якомога швидше зняти. За відсутності можливості звернутись до лікаря, потрібно видалити паразита самостійно. Для цього існує кілька способів: розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою; затиснувши його пінцетом, або ж петлею з нитки, закріпленою між хоботком кліща та шкірою людини. Витягувати слід повільно, щоб дістати кліща разом з хоботком. Після видалення місце присмоктування треба змастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці, його треба дістати за допомогою стерильної голки. Після процедури слід ретельно вимити руки з милом.

Людині, на яку напав кліщ, рекомендується щоденно протягом двох тижнів вимірювати температуру тіла і слідкувати за самопочуттям. У разі появи будь-яких ознак захворювання: підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу необхідно звернутись до лікаря-інфекціоніста.

Захист від нападу кліщів
При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується:
– одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити кліщів. Голову слід покривати головним убором або ж каптуром;
– під час прогулянки через кожні 2 години треба робити огляди, а ще раз — удома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла з волосяним покривом;
– місце для привалів і нічного сну на природі потрібно звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м,;
– вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
– якщо разом з вами на природі перебував ваш собака, його теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання;
– використовувати репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Препарати слід купувати в аптечній мережі, наносити відповідно до інструкції.

Небезпечні іксодові кліщі
Хвороба Лайма (Лайм-бореліоз, іксодовий кліщовий бореліоз) – це інфекційне захворювання, переносниками якого є іксодові кліщі. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща. Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду — від однієї до 60 діб, найчастіше вона становить 14 діб. Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі мігруючого кільцеподібного (5-6 cм у діаметрі) почервоніння рожевуватого відтінку. Часто у людини з’являються гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота в усьому тілі та млявість. Але у 30-40% хворих почервоніння не спостерігається. Якщо лікування на ранній стадії не проводиться, хвороба набуває хронічного перебігу, призводячи до тривалої непрацездатності та інвалідності. У хворих уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна системи, печінка, очі.

За даними державного закладу «Центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України» в державі у 2012 р. зареєстровано 1675 випадків хвороби Лайма.

Кліщовий вірусний енцефаліт
Кліщовий вірусний енцефаліт – це гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, а в окремих випадках і до смерті. Вірус кліщового енцефаліту зберігається, розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням.

Зараження людини відбувається під час кровососання кліща, при випадковому роздушенні кліща чи при розчісуванні місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами кліща збудника інфекції, при вживанні в їжу сирого молока інфікованих кіз, корів.
Інкубаційний період триває в середньому 7-14 днів. У хворого різко підвищується температура тіла — до 38-39 градусів, з’являється нудота, блювота, болі в м’язах шиї, спини, кінцівок. У місці присмоктування кліща з’являється почервоніння.

За даними Міністерства охорони здоров’я України, найбільш небезпечними територіями, де можливе зараження кліщовим енцефалітом та щорічно реєструються місцеві випадки, є АР Крим, Волинська область та Яворівський район Львівської області.
Загалом у державі в 2012 р. зареєстровано 3 випадки захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт.
Підготовлено за інформацією СЕС

peredplata