У Сучаві відбувся «Буковинський діалог»

28 травня в м. Сучава (Румунія) відбувся 3-й міжнародний форум економічної співпраці «Буковинський діалог». Цьогоріч у ньому взяли участь голова Чернівецької обласної ради Михайло Гайничеру, голова Чернівецької обласної державної адміністрації Михайло Папієв, високі дипломатичні представники: Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Україні Вольф Дітріх Хайм, Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Румунії Міхаель Шварцінгер, Посол Румунії в Україні Корнел Іонеску, Посол України в Румунії Теофіл Бауер, Генеральний директор з питань культури за кордоном Міністерства закордонних справ Австрії Мартін Айхтінгер, Генеральний Консул України в Сучаві Василь Боєчко. Організатором заходу виступила Сучавська повітова рада, яку на форумі представляв її голова Кетелін Іоан Некіфор.

Цьогорічний форум пройшов у дусі євроінтеграційних прагнень України, обговорювались питання, пов’язані з підписанням Угоди про асоційоване членство України в ЄС у Вільнюсі, яке заплановане на осінь 2013 року. В цьому руслі Україна зробила значні кроки на шляху політичних трансформацій назустріч сподіванням ЄС, зазначили австрійські дипломати. На їхню думку, «Буковинський діалог» стає гнучким та ефективним механізмом прийняття спільних рішень.

У рамках форуму було презентовано два інвестиційні проекти, які діють на території Сучавського повіту – фірми «Швайгхофер» та «Еггер», які займаються деревообробкою у місті Радауць. Учасники форуму мали можливість особисто відвідати виробництво та побачити весь технологічний процес.

У рамках «Діалогу» ми говоримо не тільки про економічну, але і про культурну співпрацю, зазначив Генеральний директор з питань культури за кордоном Міністерства закордонних справ Австрії Мартін Айхтінгер. Його колега Жан Клінкерт – директор організації «Слідами Габсбургів» – представив цікавий та амбітний культурно-туристичний проект під назвою «Європейські культурні шляхи». Інші презентації стосувались розвитку відновлюваних джерел енергії, розвитку малого та середнього бізнесу, етнокультурної спадщини Буковини.

За словами голови Чернівецької обласної ради Михайла Гайничеру, факт проведення вже 3-го «Буковинського діалогу» та участь у ньому перших осіб, що представляють Північну та Південну Буковину, дипломатичного представництва трьох країн свідчить про зростання міжнародного інтересу до Буковини, інвестиційної та туристичної привабливості нашого краю. «Європа висловлює зацікавленість розвитком культурологічного туризму на Буковині. В нас є потенціал для розвитку активного пізнавального відпочинку та дозвілля, а це – один із ключових чинників економічного зростання», – зазначив Михайло Гайничеру.

Після дебатів та обміну думками учасники форуму намітили низку спільних питань, над якими працюватимуть до 2014 року, коли поважне зібрання в рамках 4-го «Буковинського діалогу» прийматиме Чернівецька область.

Прес-служба облради.

peredplata