Триває показ найкращих стрічок ізраїльських кінематографістів у кінотеатрі «Чернівці»

У кінотеатрі «Чернівці» триває кінофестиваль, присвячений 65-й річниці незалежності держави Ізраїль. Щовечора тут показують найкращі ізраїльські фільми останніх років, що отримали міжнародне визнання.

«Якби мені десять років тому сказали, що відбудеться такий кінофестиваль в Україні, я би нізащо не повірив, – сказав на відкритті фестивалю заступник надзвичайного і повноважного посла республіки Ізраїль в Україні Ісхак Кармель Каган. – Проте в останні роки в Ізраїлі відбувся, скажімо так, вибух талантів в області кінематографу. Наші хлопці за цей час пройшли через номінації на «Оскар», а також отримували нагороди на найпрестижніших кінофестивалях світу: у Каннах, Венеції, Берліні, в Санденсі і в Карлових Варах. Тож надзвичайно знаково, що усі ці фільми будуть показані у Чернівцях. Адже ця культура дуже близька місту, у якому творили, жили і живуть визначні представники єврейського народу».

На відкритті фестивалю ізраїльського кіно також були присутні представник культурного Ізраїльського центру Влад Вернер та директор Чернівецького музею єврейської історії та культури Микола Кушнір. Показ стрічок триватиме до 19 червня включно.

Довідково

Фільм «Примітка» Джозефа Седара оповідає про батька й сина, видатних вчених, які усе своє життя були опонентами й суперниками. Утім, усе кардинально змінюється, коли Академія відзначає батька найпрестижнішою зі своїх нагород. Стрічка отримала Золоту пальмову гілку в Каннах за найкращий сценарій (2011) та була номінована на Оскар у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою».

Програму доповнить володар Ґран-прі МКФ у Карлових Варах та призу за найкращий сценарій МКФ “Санденс”, фільм «Доброго ранку, пане Фідельман!» Йоссі Мадмоні. Яків Фідельман – 70-річний майстер-тесляр і художник-реставратор. Після смерті свого ділового партнера Маламуда Фідельман усім серцем прив’язується до своєї старої майстерні, яка замінює йому весь світ.

Стрічка «Хава Нагіла» Роберти Ґроссман знята у співвиробництві США, України та Ізраїлю. Це єдиний документальний фільм програми. «Хава Нагіла» – одна з найвідоміших єврейських пісень. Разом із танцем Хора вона давно стала невід’ємним атрибутом єврейських весіль, церемоній Бар- і Бат-міцва. Та чи багато нам відомо про історію цією пісні?

«Заповнити порожнечу» Рами Бурштейн – володар «Кубку Вольпі» МКФ у Венеції, а також 8 премій Ізраїльської кіноакадемії. Головна героїня фільму, 18-річна Шира, готується до весілля. Однак смерть її старшої сестри під час пологів псує свято. Утім, релігійне сімейство швидко знаходить заміну померлій дівчині, домовляючись про шлюб її чоловіка-вдівця із вдовою з Бельгії. Мати Шири, розуміючи, що зять ось-ось має назавжди вивезти з країни її єдиного онука, починає сватати за нього свою молодшу доньку.

«Потоп» Гая Наттіва – володар «Спеціальної згадки» на Берлінале у категорії «Фільми для юнацтва». Усе складно в житті Йоні. Йому майже 13, він талановитий, але не розвинутий фізично. Тому щодня хлопець бореться за те, щоб вирости. Він продає домашнє завдання однокласникам, щоб заплатити за заняття бодібілдінгом.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata