На Кельменеччині будуть створені екологічні стежки

Кельменецький район відвідали провідні фахівці національного природного парку «Хотинський» на чолі з директором парку Ігорем Ткачем. Вони обстежили місцевість поблизу с.Грушівці та Нагорян і обговорили створення екологічних стежок на території району. Планується провести екологічну стежку на території Грушовецької сільської ради, до складу якої ввійде геологічна пам’ятка природи місцевого значення «Шишкові горби».

Шишкові горби знаходяться на східній околиці села Нагоряни. Тут на високому правому березі Дністра здіймається тригрядовий ланцюг окремих шишкоподібних горбів конусної форми висотою 15–20 м із мальовничими скельними утвореннями. Вони виникли внаслідок руйнування природними процесами центральної гряди Товтр – решток коралового бар’єрного рифу давнього Сарматського моря, води якого плескалися на цьому місці 12–10 мільйонів років тому.

Серед нагромадження скель виділяються три з «людськими» назвами: «Дід», «Баба» та «Онучка». З ними пов’язана легенда про сумну історію кохання багатої вродливої дівчини з Нагорян та бідного сільського хлопця. Як і водилося, батьки дівчини були проти такого шлюбу, тим більш, що до красуні сватався господар Нагорян. Щоб позбутися суперника, багатій відправив коханого дівчини на небезпечну роботу – сплавляти ліс по Дністру, де він загинув. Дівчина ж покінчила із собою, кинувшись у річку зі скелі.

Екологічна стежка – це спеціально обладнаний маршрут, що проходить через різні екологічні системи і інші природні об\’єкти, архітектурні пам\’ятники, що мають естетичну, природоохоронну і історичну цінність, господарські ділянки та інше. Організація екологічної стежки – одна з форм виховання екологічного мислення і світогляду.

Основне призначення стежок природи – виховання культури поведінки людей в природі.

За допомогою таких стежок поглиблюються і поширюються знання екскурсантів про природу (рослинний і тваринний світ, геологічну будову місцевості та інше), удосконалюється розуміння закономірностей біологічних і інших природних процесів. Це підвищує відповідальність людей за збереження навколишнього середовища, сприяючи вихованню почуття любові до рідної природи, до своєї Батьківщини.

Про це повідомляють в Кельменецькій РДА.

peredplata