Чиновниця з ОДА Ганна Мальона втручається в роботу газети \”Час\”

Чиновниця з ОДА Ганна Мальона втручається в роботу газети "Час"Сьогодні на факс до редакції газети \”Час\” надійшов лист від начальника управління з питань внутрішньої політики та зв\’язків з громадськістю Чернівецької ОДА Ганни Мальони. Чиновницю чомусь дуже турбує передача ЗІКу \”Хто тут живе\” про Михайла Папієва, яку \”Час\” оприлюднив на сайті. З якогось дива начальниця хоче отримати від редакції завірені копію угоди з Русланом Панчишиним (який брав участь у програмі), копію платіжного доручення його виборчого фонду для оплати послуг видання на розміщення політичної реклами.

В листі, зокрема, йдеться про наступне: \”на підставі наказів Держкомтелерадіо України від 21.09. 2012 року №238 … щодо проведення моніторингу дотримання установленого порядку проведення передвиборчої агітації з використанням ЗМІ, враховуючи те, що у згаданій публікації бере участь один з кандидатів у народні депутати України Панчишин Р.І., просимо надати\” відповідні документи.

Редакція газети \”Час\” була дуже обурена таким нахабним та цинічним намаганням чиновниці втрутитися в діяльність незалежного видання. На якій, питається, підставі начальник управління ОДА вимагає в газети такі документи?

Адже згідно пункту 8 ст 73 закону України про вибори, редакції (видавці) друкованих засобів масової інформації усіх форм власності за письмовими запитами Центральної виборчої комісії, окружних виборчих комісій зобов\’язані надавати їм усю інформацію про використання друкованої площі для розміщення агітаційних матеріалів, а в разі необхідності – надсилати їм копії відповідних угод, платіжних документів, а також відповідні публікації. Про те, що це може вимагати начальник якогось там управління якоїсь політики – ні слова. Про порушення ж дотримання рівного доступу учасників виборчого процесу до ЗМІ можуть писати заяви самі суб\”єкти виборчих перегонів. Наскільки відомо, поки що ні ОДА, ні її управління таким учасником не є.

Окрім того в листі якраз і йдеться, що управління здійснює моніторинг, а не контроль за дотриманням законності. Для цього в нас є правоохоронні органи. Чи вже ОДА та її управлінням розширили функції? І в самому наказі Держкомтелерадіо (а ми його добре перечитали) не вказано, що чиновник має право вимагати документи ведення фінансово-господарської діяльності у ЗМІ. Тим більше вимагати таке під час виборчої кампанії!

На наші ж запитання, пані Мальона відповідала, що є накази Держкомтелерадіо. Наші доводи, що закон має вищу юридичну силу, на неї не діяли. Окрім того, пані Ганна на нашу заувагу, що її вимога виходить за рамки закону, заявила, що, мовляв, саме ми порушуємо закон. І чиновниця все намагалась випитати, чи маємо ми угоду з Панчишиним, на що ми відповіли, що то не її справа і що вона перевищує свої повноваження.

То як можна розцінити цей, надісланий факсом, лист? Як намагання вплинути на видання, щоб не ставило на сайті неугодні ОДА матеріали? Як непрофесіоналізм чиновників в ОДА?

Газета \”Час\” готує заяви до голови ОДА, голови Держкомтелерадіо, голови Головдержслужби, прокуратури, аби ті розібралися в цій ситуації. Хай Папієв проведе службове розслідування і визначить відповідність Ганни Мальони займаній посаді.

Насправді, дуже тривожним дзвіночком є ті \”листи щастя\”, яку розсилає начальник управління ОДА. І в демократичній країні за такі дії чиновник би вже ніс відповідальність. Сподіваємось, так буде і в нашому випадку.

peredplata