Буковинські аграрії цьогоріч передбачають зібрати 630 тисяч тонн зернових та зернобобових культур

Сьогодні, 25 червня, директор департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації Микола Олексюк на апаратній нараді повідомив, що, за попередніми розрахунками, аграрії краю очікують зібрати цього року 630 тисяч тонн зернових та зернобобових культур, з них 185 тисяч тонн пшениці – звісно, за сприятливих погодних умов. «Ми плануємо збільшення валового збору зерна у господарствах Заставнівського, Кіцманського, Сторожинецького, Новоселицького, Кельменецього та Вижницького районів», – додав посадовець.

За його словами, для підвищення урожайності сільськогосподарські підприємства провели захист посівів ранніх культур від бур’янів, шкідників та хвороб, а також підживлювали рослини мінеральними добривами. «Що ж стосується техніки, яка буде залучена до збирання зернових колосових та технічних культур, то у господарствах всіх категорій її достатньо: 538 зернозбиральних комбайни, 125 жаток та 138 косарок, які можуть бути задіяні в роботі на випадок складних кліматичних умов, – зауважив Микола Олексюк. – Таким чином, середня завантаженість на 1 зернозбиральний комбайн в усіх категоріях господарств становить 174 га, у сільгосппідприємствах – 193 га». Директор департаменту також зазначив, що позаяк господарства області знаходяться в різних природно-кліматичних зонах, буде здійснюватись перерозподіл зернозбиральної техніки між господарствами та районами. «При сприятливих погодних умовах та виходячи з наявних технічних ресурсів жнива можна буде провести за 10-14 днів», – сказав посадовець.

Микола Олексюк також повідомив, що для зберігання зерна на підприємствах області є 111 складських приміщень загальною ємкістю 371,2 тис. тонн., а сільгоспвиробники регіону будуть забезпечені насінням високих репродукцій під урожай наступного року.

Джерело – прес-служба ОДА.

peredplata