В Чернівецькій області середня урожайність зернових становить близько 36 ц/га

Сьогодні, 2 вересня, на апаратній нараді заступник директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Василь Сандуляк повідомив про підсумки збирання ранніх зернових культур та стан підготовки агроформувань області до проведення комплексу осінньо-польових робіт. «Збирання ранніх зернових колосових і зернобобових культур в області завершено на площі 68,1 тис. га., з них намолочено 247 тис. тонн зерна, що на 4,2 тис. тонн більше аніж у минулому році.

В тому числі майже 188 тис. тонн пшениці, урожайність якої склала 38,6 ц/га. Це дає змогу повністю забезпечити потреби Буковини у продовольчому збіжжі. Середня урожайність зернових становить близько 36 ц/га, що на 1,7 ц/га більше порівняно з 2012 роком», – зауважив він.

За словами посадовця, найбільш організовано провели жнива господарства Новоселицького, Хотинського та Кельменецького районів. В окремих господарствах області у вирощуванні ранніх зернових колосових і зернобобових культур досягнуто ще вищих показників. «Так, в товаристві з обмеженою відповідальністю «Сварог-Буковина» Сокирянського району зібрано по 47,3 ц/га, товариство «Дністрові роси» та Фермерське господарство «УкрАгро» Кельменецького району зібрало по 68,2 та 74,9 ц/га збіжжя.

«Фермерам області залишилось зібрати ще 68 тис. га кукурудзи на зерно, валовий збір якої за попередніми розрахунками складе близько 383 тис.тонн при середній урожайності 56,3 ц/га., а загальний валовий збір зернових культур включаючи кукурудзу на зерно – складе 630 тис.тонн», – додав посадовець.

Як зазначив Василь Сандуляк, для забезпечення регіональних ресурсів продовольчого зерна на 2013/2014 маркетинговий рік буде виділено 84 тис.тонн продовольчого зерна, з них 64 тис.тонн пшениці та 20 тис.тонн кукурудзи. Для цього з обласного бюджету виділено 2,5 млн. гривень для закупівлі зерна та борошна заготівельними і хлібопекарськими підприємствами краю. Підсумовуючи він повідомив, що цього року агроформування області придбали 29 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання на суму майже 9,5 мільйонів гривень: 16 одиниць нової техніки вітчизняного виробництва та 13 – іноземного.

Джерело – прес-служба ОДА.

peredplata