Дорога – не мототрек, рекорду не буде!

Дорога - не мототрек, рекорду не буде!Кожен із нас їдучи на роботу, навчання чи в інших справах, на обочинах доріг хоч раз бачив білборди із застережливими фразами на кшталт: «Випив? За кермо не сідай», «Безпека на дорогах залежить від нас», але ніхто не надає їм вагомого значення тому що, ми вважаємо, що це не про нас. Якщо ці заклики не до водіїв котрі кожного дня мають справу з автомобілем, котрі багато часу проводять в дорозі за кермом, котрі повинні бути в тверезому стані, адже від них залежать чиїсь життя, тоді чому з кожним днем кількість ДТП зростає? Чому на сторінках газет, по радіо, по телебаченні ми часто чуємо, що водій збиває людину на смерть і зникає з місця події?

Деякі водії «зі стажем» вважають, що 50 грам горілки чи пляшка пива, не видасть їх, коли зупиняє ДАІ. А от у медиків є своя точка зору. Випивши 100 грамів сорокаградусної горілки 80-кілограмовий чоловік може сідати за кермо через 4 год. 20 хв. Втім, це лише загальні медичні дані, адже важливу роль при цьому відіграють індивідуальні особливості організму.

Час виведення алкоголю залежить від функцій печінки. Якщо печінка здорова, алкоголь виводиться швидше, якщо ні – тоді довше. Зазвичай, у молодих людей алкоголь виводиться швидше, оскільки у них здоровіша печінка. У жінок час виведення алкоголю на 20% більший, ніж у чоловіків. Час «тверезіння» також залежить і від місця роботи. Якщо людина, наприклад, працює на виробництві, де є токсичні речовини, тоді алкоголь теж буде виводитися довше. У кожному випадку час виведення алкоголю з організму залежить від багатьох факторів.

Отож, беручись за чарку, водій повинен пам’ятати, що керування автомобілем у нетверезому стані є одним з найважчих порушень правил дорожнього руху. Та хоч покарання для нетверезих водіїв досить солідне, все одно багато водіїв, дозволяють собі сідати за кермо “під мухою”.

Кожна країна має різні покарання для нетверезих водіїв. Наприклад в Китаї і Таїланді за скоїне ДТП на підпитку, в якому загинули люди, водія можуть приговорити до розстрілу, в США любителям спиртного, які ведуть авто загрожує тюремне ув’язнення від 48 годин до піврічного терміну, а той хто скоїть ДТП тричі за 10 років повинен сплатити штраф 10 тисяч доларів. В країнах Скандинавії штрафи накладаються індивідуально, до уваги беруть: фінансові можливості правопорушника, водійський стаж, психологічний стан і т.д. В Німеччині встановлено допустиму дозу алкоголю в крові 0,5 проміле, але якщо стається ДТП, карають навіть при будь якому показнику алкоголю в крові вище нуля. В Білорусії за п’яне водіння накладають не тільки великі штрафи до 12500 доларів, але і позбавляють водійських прав на термін 3 роки.

Тому кожен водій повинен усвідомлювати відповідальність, яку він несе за життя пішоходів, за життя колег на автошляху, а особливо оберігати своє право на життя.

Ірина Попадюк

peredplata