В Чернівцях вкотре говорили про книгарні

В Чернівцях вкотре говорили про книгарніСьогодні в Чернівцях відбувся круглий стіл, присвячений наболілому питанню реорганізації книгарень. За круглим столом зібрались представники Чернівецької обласної ради, обласної адміністрації, керівники книгарень, представники громадського сектору, журналісти.

Дискусія вийшла дуже жвавою та подеколи навіть агресивною. Адже влада доказувала, що книгарні реорганізовують цілком законно, чому є підтвердженням рішення судів (правда, про те, що ще немає рішення апеляційного суду Київської області щодо позову про визнання незаконним рішення обласної ради про реорганізацію, промовчали), що все буде добре і якби не певні журналісти та політики, на Буковині б вже функціонувала \”Буковинська книга\”. Також начальник інформаційного управління ОДА Богдан Онуфрик заявив, що по районах області вже готові працювати 20 філій підприємства. Також він розповів, що на початку процесу була людина, яка мала бізнес-план, яка й мала очолити підприємство, але цей шум навколо книгарень її відлякав. Назвати ж людину він відмовився.

Представник ж обласної ради Валерій Унгурян звинуватив організаторів в тому, що вони проплачені, заангажовані тощо. Нагадаємо, організаторами круглого столу виступили журналісти. Представник апарату обласної ради пан Ванзуряк запевнив, що якщо не буде завад, то швидко запрацює нове підприємство і на нього будуть виділені кошти, і все взагалі буде добре. Керівники ж книгарень вкотре наголосили, що їм так і не представили концепції розвитку підприємства, бізнес-плану тощо. І невідомо в якому статусі вони потім будуть.

Пропозиція прозвучала від радника голови Чернівецької міської ради пана Осачука, який, правда, наголосив, що представляє громадський сектор і йому не делеговано право представляти інтереси міської ради на цьому круглому столі. Але він зазначив наступне: аби активісти звернулись в тому числі до міської ради, щоб та надала приміщення для створення книгарні \”Чернівецька книга\”, яка буде прибутковою. Адже наразі книгарня – це не тільки там, де продаються книги, а де вони варяться. Тобто, книгарня – це культурно-мистецький центр, а не звичайний заклад торгівлі. Але те, що пан Осачук разом з Білогоркою представляють \”Рідне місто\” чи не може воно свідчити, що в цій організації, яка наразі формує певною мірою порядок денний Чернівців, є свої плани щодо приміщень книгарень?

Як висновок можна сказати наступне: риторика влади не змінилась, так само, як і нерозуміння в представників книгарень, громадськості, для чого це робиться і який кінцевий результат. Організатори хотіли побачити бізнес-плани, концепції – не побачили. Тільки Віктор Довганич, в.о. директора \”Букініста\” надав свій план, але він ж не обласна рада і не керівник \”Буковинської книги\”. І, як результат, винними в усьому влада зробила журналістів.

peredplata