Пенсійну реформу в Україні можуть визнати незаконною

Депутати парламентської опозиції звернулися до Вищого адміністративного та Конституційний суди з позовами про визнання пенсійної реформи незаконною. У депутатів є претензії як до форми ухвалення документа, так і його суті, оскільки реформа звужує соціальні права українських громадян. Юристи сумніваються в перспективності даних позовів, розгляд яких може бути затягнуте судами.

Вчора депутати опозиції заявили про звернення до Конституційного суду з вимогою визнати неконституційним закон N3668-VI про реформування пенсійної системи, який набуде чинності з 1 жовтня. На даний момент позов підписали більше 45 депутатів, і, за словами Андрія Павловського (фракція БЮТ-Батьківщина\”), буде поданий до суду до кінця цього тижня. Аргументація депутатів зводиться до того, що прийняті норми закону звужують вже діючі соціальні гарантії, закріплені в Конституції. \”Це і підвищення пенсійного віку для жінок, і збільшення страхового стажу\”,-вважає пан Павловський.

Паралельно лідер партії \”Фронт змін\” Арсеній Яценюк звернувся до Вищого адміністративного суду з проханням визнати протиправними дії спікера Ради Володимира Литвина, який виніс на розгляд парламенту на початку вересня пенсійний закон, проголосований ще в липні. Пан Яценюк відзначає, що спікер \”самовільно трактував\” закон про регламент Ради. Його норми дійсно дають право спікеру ініціювати розгляд депутатами пропозицій щодо усунення неточностей та неузгодженостей у вже прийнятому законі. \”Аналіз стенограми свідчить, що на пленарному засіданні сталося внесення суттєвих поправок, а не усунення неузгодженостей і неточностей\”,– говориться в позові. Причиною переголосування, на думку позивача, є його поправка за \”осучаснення\” пенсій – перерахунок пенсій на зарплатній базі 2009 року (Ъ сповіщав про це 7 вересня), тоді як зараз діє база ще 2006 року. Це пропозиція експерти оцінювали в 30-50 млрд грн додаткових витрат.

Представник Верховної ради в Конституційному суді Анатолій Селіванов важко оцінити перспективи даних позовів, оскільки останнім часом конституційне судочинство є складним і непублічним процесом. \”Це право депутатів звертатися в суд, але закони в адміністративних судах не оскаржуються, можуть бути оскаржені дії – в даному випадку голови парламенту. А він діє в рамках закону про регламент, тому в суді можуть бути витлумачені тільки його дії. Кожен розуміє по-своєму норми закону\”,– пояснює Ъ пан Селіванов. В той же час, на думку адвоката, керуючого партнера юрфірми \”Гвоздій та Оберкович\” Валентина Гвоздия, шансів на задоволення позову практично немає. \”Можна пред\’явити позов до Литвина, але він є лише посадовою особою, а рішення за законом приймає колегіальний орган – парламент. А він не може відповідати за дії всіх депутатів\”,-говорить юрист.

Наталя Непряхіна

Джерело

peredplata