Шевченківська райрада: розглянуто 15627 звернень громадян з питань надання державних соціальних допомог

За 9 місяців 2013 р. управлінням праці та соціального захисту населення проведено певну роботу щодо соціального захисту сімей з дітьми, малозабезпечених сімей та сімей в яких виховуються діти-інваліди. Зокрема, розглянуто 15627 звернень громадян з питань надання державних соціальних допомог, з них 5814 письмових звернень. Станом на 01.10.2013 р. з дотриманням вимог Законів України «Про державну допомогу сім\’ям з дітьми», «Про допомогу малозабезпеченим сім\’ям», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» – 5383 особам призначено соціальні виплати. 60 заявникам відмовлено за безпідставністю. Загальна суму видатків на проведення виплати допомог в 2013 р. склала 72053,3 тис. грн. Заборгованість відсутня.

З метою надання адресної підтримки малозабезпечених верств населення продовжує діяти програма житлових субсидій якою в поточному році скористалось 1427 громадян. Загальна сума фінансування склала 1812,2 тис. грн. Відмовлено в призначенні субсидій за безпідставністю 28 заявникам. Враховуючи майновий стан та обставини, що склались в конкретній сім\’ї, рішенням районної комісії з розгляду спірних питань щодо призначення та виплати допомог, компенсацій, субсидій, призначено державні соціальні виплати 53 сім\’ям, в тому числі субсидій 43 особам.

На виконання соціальних ініціатив Президента України та вимог Закону України «Про внесення змін до ст.5 Закону України «Про психіатричну допомогу» який набрав чинності з травня 2012 р. призначено соціальні допомоги в підвищених розмірах 112 особам, які здійснюють догляд за інвалідами І-ІІ групи внаслідок психічного розладу, що потребують постійного стороннього догляду.

Проводиться відповідна робота щодо захисту прав 108 осіб над якими встановлено опіку внаслідок визнання їх недієздатними. Зокрема на постійній основі здійснюється контроль щодо виконання опікунами своїх обов”язків шляхом періодичного обстеження умов проживання підопічних.

З метою забезпечення цільового використання державних коштів здійснюється належний контроль на предмет правомірності прийнятих рішень щодо надання державних соціальних виплат сім’ям з дітьми, інвалідам, тощо. Впродовж поточного року перевірено 8768 особових справ. По результатах перевірок попереджено 74 випадки переплат на загальну суму 57,89 тис. грн. та 17 недоплат на 16,38 тис. грн.

Проведено перевірки достовірності поданої інформації про доходи заявників та членів їх сімей, що враховуються при визначенні їхнього права на призначення державних соціальних виплат на 7 підприємствах. По результатах перевірок виявлено 1 випадок заниження доходів заявника на суму 448,3 грн.

Обстежено матеріально-побутові умови проживання 376 сімей, щодо створення належних умов для виховання та розвитку новонароджених дітей. Виявлено 7 випадків нецільового використання коштів внаслідок чого виплату допомоги призупинено до з’ясування обставин.

Забезпечено своєчасний обмін інформацією про доходи, майновий стан громадян – претендентів на призначення державних соціальних виплат з органами державної податкової адміністрації, ОБТІ, ДАІ, тощо. За результатами перевірок, внаслідок недостовірно поданої заявниками інформації про доходи, майновий стан виявлено 234 випадки переплат державних соціальних допомог на загальну суму 148,1 тис. грн., 4 випадки недоплат на 846 грн.

Забезпечено права дітей щодо реалізації пільг передбачених законом України «Про охорону дитинства». Зокрема, на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків перебуває 442 багатодітних сім”ї, в яких виховується 1404 дітей. Впродовж 2013 року надано пільг з оплати за житлово-комунальні послуги вищезазначеній категорії осіб на загальну суму 613,6 тис. грн.

Про це повідомляється на офіційному сайті Шевченківської районної в місті Чернівці раді.

peredplata