Про захист житлових прав маленьких буковинців

Без житла неможливе ні сімейне життя, ні продуктивна праця, ні навчальна, ні творча діяльність. Визначаючи важливість цього питання, наша держава проголосила в Конституції право кожного на житло. В цьому сенсі не слід забувати, що діти (особи віком від народження до 18 років) теж є громадянами України. А відтак вони теж перебувають під захистом держави, в тому числі й у питаннях, що стосуються житлових прав.

Основний документ, який визначає охорону дитинства в Україні як стратегічний загальнонаціональний пріоритет, – Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001, норми якого узгоджуються з положеннями Конвенції про права дитини.

Для управління майном малолітньої дитини батькам не потрібні які-небудь спеціальні повноваження. Але з метою захисту майна дитини Сімейний кодекс України встановлює, що батьки малолітнього без згоди органу опіки та піклування не мають права вчиняти щодо його майнових прав такі угоди: укладати договори, які підлягають нотаріальному посвідченню та / або реєстрації, в т. ч. договори щодо поділу або обміну жилого будинку, квартири; давати письмові зобов\’язання від імені дитини; відмовлятися від майнових прав дитини. Наприклад, якщо батьки вирішили змінити місце проживання і потребують купівлі квартири в новому регіоні, продати квартиру, яка належить дитині, практично неможливо – буде досить складно переконати орган опіки та піклування в доцільності видачі дозволу на продаж житла малолітнього.

Якщо дитина всього лише зареєстрована в квартирі і не є її власником (співвласником), продати житло без дозволу органів опіки та піклування неможливо. І в цьому випадку одержання попереднього дозволу органу опіки та піклування обов\’язкове. Інакше або нотаріус відмовиться засвідчувати таку угоду, або згодом договір може бути визнаний недійсним.

Головною умовою продажу / купівлі квартири сім\’єю з дітьми є обов\’язкова наявність нової квартири (або попереднього договору купівлі-прода¬жу), розташованої за певною адресою, і узгодження угоди з органами опіки. Органи опіки можуть прийняти рішення на користь угоди, запланованої батьками, лише тоді, коли у них будуть дані про житло, що купується, і відомості про те, чи не порушує (обмежує) така угода житлові права дитини (наприклад, квартира, що купується менше за площею, ніж займана в даний час).

Перелік документів, які подаються батьками, опікунами або піклувальниками для одержання дозволу органу опіки та піклування на відчуження майна дитини, визначений пунктом 66 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов\’язаної із захистом прав дитини, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 р. № 866.

Контроль при відчуженні жилих приміщень та купівлі нового житла зобов\’язані здійснювати органи опіки та піклування.

Головний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції
Зоя ФЕДИК

peredplata