Порада буковинцям: альтернатива накопиченню податкового боргу

Як відомо, бюджет держави утворюється переважно за рахунок надходжень від сплати податків та інших обов’язкових платежів. Отже, соціально-економічний розвиток нашої країни залежить від добропорядних платників податків. На жаль, сьогодні не всі суб’єкти господарювання до кінця усвідомлюють свого обов’язку по своєчасному наповненню бюджету і допускають значні суми заборгованості по податках і платежах. Якою б не була причина такої ситуації, але боргова яма – доволі неприємна ситуація для кожного. А для того, щоб оздоровити фінансово-економічний стан підприємства та запобігти подальшому накопиченню податкового боргу податківці пропонують скористатись можливістю його розстрочення.

Як відомо, можливість і порядок розстрочення податкового боргу платників податків передбачена ст. 100 Податкового кодексу України та Порядком розстрочення податкового боргу платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.11.2012 р. №1261 і означає перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов\’язань або податкового боргу під проценти. Для цього необхідно звернутися до податкової за місцем реєстрації боржника із заявою про розстрочення податкового боргу, надати докази, які свідчать про наявність обставин непереборної сили, що призвели боргу такого платника податків, а також економічно обгрунтувати можливість погашення заборгованості.
Слід зазначити, що цьогоріч 10 чернівецьких підприємств упередили ріст податкового боргу шляхом розстрочення грошових зобов’язань на загальну суму 6,5 млн. грн. Загалом, завдяки злагодженій роботі податківців, протягом поточного року до Зведеного бюджету скеровано майже 27,5 млн.грн.
На жаль, платники, що потрапили у скрутне фінансове становище існуватимуть завжди. Якнайшвидше погашення податкового боргу – в інтересах кожного платника, що опинився у фінансовій скруті, адже зволікання зі сплатою призводить не лише до зростання сум боргу, але й, врешті, до банкрутства та ліквідації підприємства.

Інформаційно-комунікаційний відділ ДПІ у м. Чернівці

peredplata