Зміни у законодавстві про виконання судових рішень

16.10.2013 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо виконання судових рішень» від 19.09.2013 року № 583-VII.
Законом встановлено, що Кабінет міністрів не має впливу на прийняття рішення про розмір і порядок виплат за рішенням судів. Крім того, із законопроекту прибрали норму, де згадується Кабінет Міністрів України як орган, що визначатиме, кому здійснюватимуться такі виплати компенсацій за судовими рішеннями.

Також у Законі зазначено, що бюджетні асигнування на погашення заборгованості з виплат за судовими рішеннями визначатимуться законом про державний бюджет на запланований рік.

Відповідно до Закону, рішення суду підлягає виконанню безумовно, не прив\’язуючись до того, чи внесено це судове рішення до реєстру судових рішень державною виконавчою службою.

Перехідними положеннями закону передбачено, що в першу чергу погашається заборгованість за рішенням суду щодо пенсійних та соціальних виплат, про стягнення аліментів, відшкодування збитків щодо шкоди, завданої внаслідок злочину, або адміністративного порушення, або з втратою годувальника.
В другу чергу погашається заборгованість за рішенням суду, пов’язана з трудовими правовідносинами.

У третю чергу погашається заборгованість за всіма іншими рішеннями суду. Також законом передбачено, що бюджетні асигнування на погашення заборгованості визначаються законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Уряду доручено забезпечити проведення протягом одного року з дня набрання чинності даним законом інвентаризації заборгованості і виплат за рішенням суду, виконання яких гарантується державою і рішення яких набрали чинності до набрання чинності даним законом.

Провідний спеціаліст Чернівецького міського управління юстиції
Людмила ПИЛИПІВ

peredplata