Додаткові пенсійні виплати для чорнобильців

На які додаткові пенсійні виплати мають право особи, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю?

Згідно з чинним законодавством громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і належать до категорії 4 й проживають на території зони посиленого радіоекологічного контролю, крім основного виду пенсії (за віком, по інвалідності, за вислугу років або у зв’язку із втратою годувальника) виплачується додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, в розмірі 6 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили праце-здатність, що на сьогодні становить 53,64 грн.
У разі зміни прожиткового мінімуму здійснюється перерахунок додаткової пенсії, виходячи з розміру встановленого прожиткового мінімуму.
Пенсіонерам, які не працюють, до пенсії встановлюється доплата в сумі 5,20 грн.

Слід пам’ятати, що в будь-якому випадку в разі праце-влаштування (звільнення з роботи), тобто зміни статусу (працюючий чи не працюючий), необхідно повідомляти орган Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії. Особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, вважається працюючою особою.
Також необхідно знати, що всі компенсації та пільги, передбачені Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», надаються громадянам на час постійного проживання у зоні посиленого радіоекологічного контролю. Тому при переїзді пенсіонера на постійне місце проживання в іншу місцевість, яка не належить до цієї зони, виплата вказаної вище доплати та додаткової пенсії припиняється.
Олена Поліщук,
начальник відділу спеціальних пенсій
управління пенсійного забезпечення

peredplata