«Тиждень права» у Чернівцях

Протягом XX століття сталося ряд подій, які надовго, а можливо – і назавжди залишаться в пам’яті людства, в його історії. Однією з таких подій було прийняття 10 грудня 1948 р. в Парижі Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини. Дата прийняття Загальної декларації щорічно відзначається у всьому світі, як Міжнародний день прав людини.

Україна дбає про дотримання прав своїх громадян. Положен-ня Конституції України повною мірою відповідають Європейській конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Ураховуючи важливе значення правової освіти в дальшій розбудові України як правової держави, вихованні у громадян поваги до закону і прав людини Президентом України відповідно до Указу від 8 грудня 2008 року № 1149/2008 започатковано проведення Всеукраїнського тижня права метою якого є виховання у громадян поваги до закону і прав людини.

Під час цього масштабного загальнонаціонального правового форуму кожен правник чи правнича інституція міста Чернівців беруть участь в організації та проведенні Всеукраїнського тижня права на благо суспільства, співгромадян. Тиждень права спрямований на утвердження в Україні правової держави, на підняття рівня правової культури, поваги до найвищих цінностей, які охороняються правом.

На виконання наказу Міністерства юстиції України від 17 вересня 2013 року № 994/7 «Про затвердження Плану заходів Міністерства юстиції України з проведення у 2013 році Всеукраїнського тижня права» начальник Чернівецького міського управління юстиції Світлана Афоніна та начальник відділу правової роботи, правової освіти та систематизації законодавства взяли участь в урочистому відкритті Всеукраїнського тижня права в м. Чернівці, зокрема, 9 грудня 2013 року проведено засідання «круглого столу» на тему: «Права людини і правова держава».

Крім того спеціалістами міського управління юстиції в рамках проведення Всеукраїнського тижня права, який проходить з 9 по 14 грудня 2014 року, у місті Чернівці проведуть ряд правоосвітніх заходів. В межах цих заходів будуть організовані та проведені засідання «круглого столу», тематичні заходи інформаційно-освітнього та виховного характеру (лекції, бесіди, правові конкурси тощо), тематичні виставки-форуми, а також здійснення виступів у засобах масової інформації на тему «Міжнародний день прав людини», розміщення на офіційному веб-сайті інформації щодо реалізації прав людини і громадянина в Україні.

Безпосередньо у «Тиждень права», проводяться заходи, під час яких громадяни можуть особисто отримати роз‘яснення та безоплатну правову допомогу з питань захисту прав людини.

Зокрема, у громадський приймальні з надання безоплатної первинної правової допомоги при Чернівецькому міському управлінні юстиції надаються консультації щодо порядку звернення та виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Наші права і свободи повинні починатися з нашого дотримання їх по відношенню до наших ближніх. Слідуючи принципам поваги та активної громадянської позиції ми повинні будувати майбутнє не тільки для нас самих, але і для наших нащадків.
Наталія КАЗИМИР
Начальник відділу Чернівецького міського управління юстиції

peredplata