«Не хочу сиру з тарганами!»

Народна трибуна
Крик душі

«Минулого тижня купили на Червоноармійському базарі домашній сир, а вдома заледве не зом-ліли, бо виявили в ньому таргана, — крик душі чернівчанина Миколи Дмитровича Гасюка з вулиці Стрийської. – Обуренню не було меж, адже сподівались на свіжість продукту, як про це запевняла, закликаючи покупців, повновида молодиця, котра його продавала з прилавка. А тут… У іншої жінки придбали молоко, та воно виявилося гірким, ніби настій полину. До всього, і ПЕТ-пляшки були далеко не чистими… Де ж та медицина, котра має відповідати за якість та безпеку для споживачів продукції, що реалізується на місцевих ринках? Чи хтось перевіряє молочників, звідки вони набирають «тару»? Я сам не раз бачив, як такий посуд витягують зі сміттєвих контейнерів люди далеко не пристойної зовнішності – мабуть, вони за копійки продають ці пляшки тим, хто постачає місто молоком. Схоже, директори міських ринків мають нас, покупців, за бидло? Зрозуміло, що коли люди з власної волі купують продукти з абияких рук на стихійних ринках чи риночках, вони самі наражають себе на ризик. Але ж тут – центральний ринок міста. І ним бродять якісь плішиві пси, котрі часто проникають до так званих м’ясних павільйонів, звідки несе таким смородом, що забуваєш, чого сюди прийшов. Коли вже врешті припиниться такий безлад у місцях масової торгівлі продуктами? Хто і коли має наводити порядок?»

А за порядок на території, про яку йдеться, щоденно має піклуватися безпосередньо дирекція ринку та державна лабораторія ветеринарної медицини, котра розміщується в адміністративному корпусі на «Центральному ринку» за адресою Дмитра Загула, 9 (тел. 52 35 27)

Писк влади
Як пояснюють в бухгалтерії підприємства, саме сюди досить часто звертаються чернівчани та гості міста, аби перевірити якість придбаних продуктів. Працівники лабораторії роблять бактеріологічні дослідження, беруть санітарні змиви. До речі, цінова політика на «Центральному» помірна та прийнятна – за місце продавець платить від 2 до 10 гривень, в залежності від переліку продукції, яку реалізує. Якщо ж торгівець орендує на території ринку невеличкий павільйон, також у залежності від товару платить від 10 до 15 гривень за день.

— Коли покупці ходять територією ринку та шукають дешеву продукцію, а потім нарікають на її якість, це вже не наша провина, — каже лікар ветмедицини Маргарита Олександрівна Божко. – Спеціалістами лабораторії щоденно видається продавцям експертний висновок про якість продукції, яку вони реалізовують. До всього, ті з них, котрі постійно торгують молочною продукцією, що-місячно надають нам довідку про стан здоров’я тварини, у якої взято молоко, паспорт на неї, в котрому містяться необхідні дані про її вакцинацію тощо.

Стосовно ж розфасованої молочної продукції в ПЕТ-пляшки, то на неї ми взагалі не видаємо висновків, адже ця тара не відповідає санітарним вимогам. Тож покупець має вибирати між молокопродукцією, котру реалізовують з дозволеної тари, та тією, що продається в ПЕТ-пляшках сумнівного походження.


Наталія БРЯНСЬКА

Від редакції. Якщо ви придбали на ринку неякісну продукцію, то маєте право звернутися й до інспекції із захисту прав споживачів, але там слід вказати прізвище підприємця чи фізичної особи-реалізатора. У випадку відмови продавця надати таку інформацію можна звертатися до міліції з проханням допомогти встановити його паспортні дані.

peredplata