Буковинські реалії: молоко дешевше за воду

На Буковині селяни масово продають худобу на м’ясо. Господарі, котрі раніше тримали по 3-4 корови, нині залишають лише одну худобину. Люди бідкаються – тримати скотину нині дуже дорого.

У червні 2012 року Мінагрополітики задля збільшення поголів’я худоби пообіцяло виплачувати дотації на телят. Як розповів Микола Олексюк, начальник управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, згідно з постановою Кабінету Міністрів України, у 2013 році кожен господар міг отримати дотацію на молодняк великої рогатої худоби. Зокрема, за молодняк віком від 3 до 6 місяців – по 250 гривень, від 6 до 9 місяців – по 500 гривень, від 9 до 12 місяців – по 750 гривень, від 12 до 15 місяців — 1000 гривень. Тобто у господаря була можливість отримати по 250 гривень за кожні три місяці утримання молодняка великої рогатої худоби до досягнення ним п’ятнадцятимісячного віку. Дотацію за проданий на забій молодняк надавали у розмірі 2,5 гривні за кілограм ваги великої рогатої худоби від 330 кг. Задля отримання досить незначної порівняно з витратами на утримання тварини суми потрібно витратити ще й купу часу і сил. Тому більшість селян від такої допомоги відмовлялась.

Здавати молоко нині також невигідно – його приймають по 2,5 грн. за 1 літр. Ми спробували розібратися, якою ж є реальна ціна справжнього молока.
Порахуємо, у скільки обійдеться виростити корову. Телят зараз продають по 19-20 грн./кг. Якщо шестимісячне теля важить в середньому 200 кг, то за нього треба викласти близько 4 тис. гривень. Ідентифікація тварини (кліпса у вухо) за новими тарифами коштує 24,80 гривні, паспорт – 19,80. Щеплення від сибірки, діагностичні дослідження на бруцельоз, туберкульоз, лейкоз повинні проводитись безкоштовно (хоча люди у селах подейкують, що ветеринари беруть за це 15-20 грн).

Допоки теля не виросте, його потрібно годувати спеціальними кормами. Комбікорм вартує 4-4,5 тис. грн. за тонну, силос – 500 грн./т. На півроку теляті в середньому потрібно комбікорму на 1 тисячу гривень (250 кг), а силосу — на 1170 грн. (2340 кг). Окрім того, в раціон входитьт сіно, овочі та фрукти.
Вже дорослу телицю (9 міс. – 1 рік) ведуть на спарювання до бика. Власники бичків по селах просять за таку делікатну процедуру в середньому 50 гривень. Опісля цього ще 9,5 місяців телиця ходить тільна, і лише після народження телятка може давати молоко.

Отже, не рахуючи витрат у період тільності, вирощення так званого молодняка обійдеться господарю майже в 6300 гривень. З них держава повертає лишень тисячу.

На дорослих корів допомога не виплачується, хоча її утримання також обходиться недешево. В осінньо-зимовий період за день корова з’їдає не менше 50 кг сухих кормів — сіна, комбікорму, соломи, жому. Макуху зазвичай дають по 200-250 г на кожний надоєний літр молока.

Беручи до уваги, що мучку та грис для присипки продають по 45-50 грн./мішок, якого вистачає на місяць, а сіно селяни купують по 200 грн./центнер (на зиму потрібно не менше 18 центнерів), за рік на сухий харч для корови господар витрачає більше 4-х тисяч гривень. Окрім того, влітку корова з’їдає по 20-30 кг яблук, груш, огірків та гарбузів. Тому, аби тримати корову, треба мати город та сад.

А ще корова – це постійна праця. Адже для того, щоб вчасно нагодувати та помити худобину, потрібно прокидатись удосвіта, о 5-й ранку.
— І в будні, і у вихідні треба корівку нагодувати, напоїти, почистити. Влітку та восени – відпасти череду, — розповідає пані Любов зі Сторожинця. Вона чи не щодня привозить молоко на продаж до Чернівців. – А ось узимку для худоби треба ще й воду підігріти, бо холодну корова пити не буде.
Корова, за якою добре доглядають, дає в середньому 14 літрів молока в день. Проте, за словами пані Любові, не всі корови дають молоко цілий рік. У деяких за місяць-два до отелення молоко зникає. В такому випадку одна добра корова дасть 4620 літрів молока за рік. Відрахувавши витрати, господар на здачі молока зможе заробити лише 7,5 тис. гривень на рік за умови, що не залишатиме молока собі.

Та тим, хто сам вирощує маленьке телятко, доводиться частину молока споювати і йому. Зокрема, до місяця теляткові треба тричі на день давати по 1-2 літри молока, наступні 2 місяці – по 3 літри. Не дивно, що новонароджених телят селяни собі майже не залишають, а одразу продають на забій. Якщо Мінагрополітики найближчим часом не одумається, то й дорослі корови також невдовзі підуть під ніж.
А поки скидається на те, що чиновники таким господарюванням відправляють на забій українське село.

Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata