На Буковині активізувався вулкан

На Буковині активізувався вулканУ селі Колінківці Хотинського району Чернівецької області активізувався грязьовий вулкан. Сталося це під час землетрусу в Румунії.

Підвищену активність вулкана перед цунамі і землетрусами місцеві жителі помітили давно, – каже вчитель географії Колінковецького навчально-виховного комплексу Олександр Бойко, який разом із гуртківцями вивчає явище із середини 1980-х років. – У грудні 2004 року спостереження вів наш гуртківець Іван Лазар.

Його вразила підвищена активність вулкана: із «кратера» виливалася великими порціями густа суміш. А наступного дня дізналися з новин про катастрофічне цунамі в Індійському океані. Так само він активізувався перед землетрусом у Пакистані, внаслідок якого загинуло багато людей. Протягом року на земній кулі відбувається приблизно тисяча землетрусів, майже тричі на день. Він реагує на найсильніші. Поряд із нашим селом є розлом – ось він і реагує на сейсмічні події.

Коли вулкан неактивний – глина вкривається кіркою. Але я завжди попереджаю, щоби це не вводило мешканців села в оману, під нею – м’яка глина, можна провалитися. Серйозного нічого не траплялося, але було, що по коліна, по пояс провалювалися діти.

Джерело Молодий буковинець

Нагадаємо, що У румунському повіті Вранча у вівторок, 4 жовтня, вранці стався землетрус магнітудою 5,1.

Осередок землетрусу, який стався о 05:40, залягав на глибині 130 кілометрів. Підземні поштовхи були такої сили, що їх відчували навіть мешканці румунської столиці – міста Бухарест, передає AFP з посиланням на Національний інститут дослідження фізики землі.

За заявою місцевої поліції, ніяких руйнувань не зафіксовано.

Повіт Вранча розташовується поблизу Північнокарпатського хребта і є найбільш сейсмонебезпечним районом в Румунії. Востаннє землетрус такої сили було зафіксовано в 2009 році.

Нагадаємо, 2 жовтня поблизу села Синевир Міжгірського району (Закарпатська область України) було зареєстровано підземний поштовх силою 3,7 бали за шкалою Ріхтера.

Джерело novynar.com.ua

peredplata