До завершення реєстрації для проходження ЗНО залишилось два тижні!

Залишилось вже не так й багато часу до завершення реєстрації для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Отже, випускники мають цілих два тижні, щоб не пізніше 5 березня до Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти надіслати поштою необхідний комплект документів.

За словами директора Українського центру оцінювання якості освіти Ірини Зайцевої, вже відомі точні дати, коли, і з якого предмета проходитиме ЗНО.
Кожен абітурієнт матиме право на складання тестів не більше як із чотирьох предметів.

Також для представників нацменшин тести для зовнішнього незалежного оцінювання з історії України, всесвітньої історії, математики, біології, географії, фізики, хімії можуть бути перекладені кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською мовами, що, звичайно, є дуже зручним для абітурієнтів. Крім цього, випускники, які за станом здоров’я не можуть проходити ЗНО у встановленому порядку, мають право на створення особливих специфічних умов, якщо про це йдеться у висновку, що надається закладом охорони здоров’я. А, особи, які з релігійних переконань не можуть з’явитися на тестування, мають право проходити його під час додаткової сесії.

Традиційно, перед зовнішнім незалежним оцінюванням абітурієнти можуть перевірити свої знання, можливості, рівень підготовки, зареєструвавшись на пробне тестування, яке в Україні проводитиметься впродовж 22 та 29 березня. «Це – дуже добре, що є можливість проходити пробне тестування, адже, ти вже більш-менш знаєш, чого варто очікувати на справжньому ЗНО, бачиш над яким матеріалом потрібно попрацювати, – зазначає випускник 11 класу Андрій Шарамко.

За даними Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Чернівецької ОДА для проходження пробного ЗНО по Чернівецькій області зареєстровано 2647 випускників загальноосвітніх навчальних закладів, що становить 42,1% від загальної кількості учнів. Порівняно з минулим роком кількість зареєстрованих збільшилась на 0,1%. Зокрема, найбільше абітурієнтів виявили бажання складати українську мову та літературу – 1413, а охочими до складання російської виявилось лише 14осіб. Найбільш активними випускниками цього року стали учні Герцаївського району, адже із 113 можливих випускників на проходження пробного тестування зареєструвались всі 113.

«Для вчителів та учнів шкіл створено безкоштовний інтернет-ресурс для підготовки до ЗНО», – інформує Міністерство освіти і науки. Проект базується на офіційних матеріалах Українського центру оцінювання якості освіти та містить онлайн-тести з усіх навчальних предметів, з яких проводилося ЗНО у 2010-2013 роках. Своїм баченням таких методів підняття рівня знань учнів ділиться вчитель української мови та літератури в Путильській гімназії Марія Василівна: «Створення такого проекту є досить позитивною річчю, адже для успішного проходження ЗНО абітурієнт має засвоїти увесь теоретичний навчальний матеріал, перевірити свої можливості та орієнтовно визначити результат тестування. Також можна проаналізувати скільки часу було витрачено, скільки завдань вирішено правильно, у відповідях на які питання були допущені помилки, скільки балів було б набрано на реальному тестуванні.»

Наближенням терміну проходження ЗНО стурбовані і батьки випускників: «Моя донька зареєструвалась на пробне тестування, щоб самостійно себе оцінити. Звичайно, це вимагає фінансових затрат, але, якщо це справді допоможе дитині розібратись в складанні тестів, збагнути деякі організаційні моменти, то ми згідні виділяти необхідні на це кошти із нашого сімейного бюджету. Крім цього, додатково відвідує курси іноземної мови, адже підсвідомо відчуваємо свої «слабкі» місця, а це знову ж таки чи немалі гроші»,- розповідає Орися Миколаївна Михайлюк, мати одинадцятикласниці.

А поки випускники надолужують раніше пропущений матеріал, дочитують біографії письменників, зазубрюють фізичні формули, Міністерство освіти і науки інформує, що зміни до реєстраційних документів можна вносити до 19 березня цього року.
Мар’яна Тодосійчук,
студентка 4 курсу

peredplata