Роль і призначення іграшок

Існує думка, що характер дитини, починає формуватися ще в лоні матері, а до трьох років він на 90% стає таким, яким буде все життя. Тому, в батьків не так багато часу, щоб обрати правильну методику та закласти міцний фундамент, адже далі можна буде лише коригувати окремі риси. В найменшому віці важливо все, інтонації, настрої батьків, їх емоції, в цьому переліку особливе місце займають іграшки та їх кольори, які, в перші роки, будуть оточувати крихітку. Вони здатні не лише розвивати окремі риси характеру, а й впливати на здоров’я. Саме тому обирати іграшки – ціла наука, яку доводиться освоювати батькам, аби їхнє чадо росло щасливим та правильно пізнавало навколишній світ. Адже саме під час ігор дитина вчиться спілкуватися, виражати емоції, думати. За допомогою іграшок малюк моделює найрізноманітніші життєві ситуації та з задоволенням приміряє на себе обов\’язки дорослих.

Втім, іграшки мають бути не лише якісними та змістовними, але й відповідати віку дитини, адже те, що було цікаво малюку у два роки, навряд чи захопить його у п\’ять. І навпаки, те з чим дитина з легкістю розбереться у старшому віці, не викличе інтересу та не сприятиме розвитку тієї, якій щойно виповнився рочок.

Обирати іграшку для малюка потрібно залежно від фізичного та розумового розвитку. Дитина має не лише зацікавитись, скажімо, лялькою або машинкою, але й змогти контактувати з нею: взяти в руки, доторкнутися тощо. Таким чином, іграшка не повинна бути завеликою, неприємною на дотик або занадто складною. Перевагу варто надавати натуральним матеріалам (скажімо, дереву). Також не варто ігнорувати й інші правила безпеки: до трьох-чотирьох років не користуватися іграшками з маленькими деталями та намагатися не купувати найдешевші екземпляри, які можуть нашкодити здоров\’ю малюка.

Але нав\’язувати дитині ті чи інші забавки вкрай не потрібно, натомість дорослі можуть пізнавати свою дитину за допомогою тих іграшок, якими вона грається.

Одним з найважливіших правил при обиранні іграшок являється їх відповідність до віку дитини.

Починаючи від перших місяців життя, дитині вже потрібні іграшки. Втім, не варто завалювати її купою брязкалець та плюшевих ведмедиків. На початках дитині потрібна одна-дві простенькі іграшки, які можна підвісити над ліжечком або візочком, щоб маля могло розглядати цікавинку, тягнутися та намагатися доторкнутися до неї. Окрім розвитку, це ще й непогана аеробіка для зміцнення м\’язів. Найкращим вибором для дітей перших двох років будуть іграшки, які розвивають дрібну моторику рук: різної фактури та вмісту.

У 3-4 роки, коли дитина активно грається та пізнає світ, це повинні бути різноманітні герої, тваринки, конструктори, зменшені аналоги предметів, які використовують у побуті, посуд тощо. Не варто також забороняти дитині гратися з реальними речами, якими користуєтесь щодня: каструлями, гребінцями, деякими елементами техніки тощо.

Уже з 4-5 років активізується логічне мислення, в цьому віці потрібно забезпечити дитину розвиваючими іграшками. Сьогодні є безліч наборів, які допоможуть навчитися азів творчості, природничих наук, географії тощо. Починаючи з цього віку і надалі такі ігри будуть дуже корисними для дитини.

Надкорисними вважають ігри, в яких дитина може спробувати себе в різних образах. Можна придбати набір перукаря або лікаря, аби малюк зміг пізнати людські професії, корисно також мати декілька ляльок, які допомогли б розігрувати сцени з життя людей. Такі ігри допоможуть дитині соціалізуватися.

У будь-якому віці не варто забувати про приладдя для рухливих ігор: м\’ячі, санчата, ракетки для бадмінтону, ролики, велосипеди тощо.

Залежно від індивідуальних особливостей, від двох років вже можна привчати дитину до малювання. Від перших почерків олівцем можна визначити, яка у неї ведуча рука: права чи ліва. Саме в цьому віці ще можна допомогти дитині та посприяти, аби в неї розвивалися обидві руки. Адже у 4-5 років перевчати шульгу вже не можна.
Вплив на формування характеру та безпосередньо на здоров’я має і сам колір іграшки.

Коли ми заходимо до дитячого магазину, то перше на що натрапляємо, це речі рожевих та блакитних кольорів, особливо, якщо вони призначені для немовлят. Деяких матерів це навіть дратує, адже не зрозуміло, чому дівчаток обов’язково потрібно одягати в рожеве, а хлопчиків у блакитне, і чому саме ці два відтінки. Виявляється, це не випадково, адже обидва мають заспокійливу дію.

Рожевий, заспокоює, позитивно впливає на ауру малюка, стимулює творчі процеси, а також допомагає відновити сон дитини. Він дуже ніжний і мрійливий, тому розвиває доброту та співчуття, позитивне ставлення до світу. Не дарма існує приказка: «Дивитися на світ крізь рожеві окуляри».

Блакитний теж заспокоює, в основному завдяки тому, що знижує кров’яний тиск, але тільки в малих дозах. Якщо все навколо буде блакитним, дитина може впасти в зневіру. Подібну дію має синій колір, він особливо ефективний при стресах та нервовому напруженні. Вважається, якщо довго дивитися на синій, можна навіть вгамувати біль. Його також використовують щоб зосередити увагу дитина на окремому предметі.

Зелений, позитивним чином впливає при перевтомі та головному болі. Він стимулює розвиток щирості та відкритості, допоможе викликати інтерес до навчання та зацікавленість до навколишнього середовища. Також він наділяє дитину впевненістю в собі та сміливістю.

Червоний активізує сили дитини, він стимулює серцеву активність та пришвидшує обмін речовин. Тому підходить дуже спокійним і навіть пасивним малюкам. Кажуть, цей колір має властивість лікувати від застуди, через це, в давнину хворих накривали червоними ковдрами. Але, з ним потрібно бути максимально обережними, якщо червоного надто багато чи він надто яскравий, малюка це дратуватиме і псуватиме настрій.

Жовтий, радісний відтінок, підійде дитині сором’язливій, не комунікабельній та замкнутій, цей колір розвиває товариськість та дружелюбність. Вважається що він здатний зміцнювали імунну систему, якщо довго дивитися на жовтий, то погані думки в голову приходити не будуть, а малеча буде слухняною та зосередженою.

Помаранчевий покращує настрій, його особливо відзначають дієтологи, адже за д опомогою цього кольору можна регулювати травлення та покращити апетит.

Коричневий дуже особливим чином впливає на розвиток розумових здібностей у дітей, а особливо кмітливості.

Психологи запевняють, практично всім діткам принесуть користь і радість іграшки жовтого, зеленого та рожевого кольорів. Чорних звірят не радять купувати дітям дошкільного віку. Білий є нейтральним, він не матиме жодного впливу, проте іграшка такого забарвлення теж повинна бути у дитячій кімнаті, адже часто матері вважають свою крихітку ідеальною, якій нічого не потрібно додавати і нічого віднімати. Якщо ж вам сподобалась іграшка іншого кольору, радимо приглянутися до своєї малечі, можливо, їй дійсно потрібно допомогти здобути чи зміцнити певну рису характеру.

Для кожної дитини світ справжній, коли ми в нього граємо.
Мар’яна Тодосійчук
студентка 4 курсу

peredplata