Буковинці готові захищати Україну

Минулими вихідними більша половина чоловічого населення України вперше за 22 роки незалежності нашої держави відчула, як це насправді бути захисником Вітчизни. Саме тоді в.о. Президента України Олександр Турчинов видав наказ про часткову мобілізацію. Вже у понеділок, 17 березня, Верховна Рада цей наказ затвердила. За відповідне рішення проголосувало 275 народних депутатів.

Згідно з наказом, до Збройних Сил України планують призвати 20 тисяч осіб, ще 20 тисяч – до складу Національної гвардії. Мобілізація здійснюватиметься протягом 45 днів по всіх областях України. У тому числі й на Буковині. На території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь мо-білізацію проводитимуть з числа громадян, які в добровільному порядку висловили бажання бути покликаними на військову службу.

Як розповів військовий комісар Чернівецького обласного військового комісаріату полковник Віталій Чурай, відповідно до наказу, генеральний штаб Міністерства оборони та новостворене керівництво Національної гвардії зараз визначають перелік військових частин та кількість особового складу, котра має бути мобілізована для доукомплектування штату воєнного часу. Та станом на середу, 19 березня, ні військові частини, ні комісаріат Чернівецької області завдань щодо мобілізації не отримували.

– Зараз ми призиваємо військовослужбовців лише для потреб військових комісаріатів, для укомплектування штабу воєнного часу. Це трохи більше 550 чоловік. Вони мають в разі потреби забезпечити проведення мобілізації. Також проводимо заходи щодо покращення здатності виконання своїх завдань, перевіряємо ті військові частини, котрі можуть бути доукомплектовані, – каже Віталій Володимирович. – Зокрема, можу сказати, що всі військові частини Чернівецької області необхідною технікою забезпечені. Щоправда, окремі її зразки трохи застарілі.

Щойно комісаріат отримає завдання від Генерального штабу, одразу ж розпочне мобілізацію людей, котрим надсилатимуться повістки-виклики на пункти збору для розподілу по військових частинах Збройних сил України. За словами обласного комісара, озвучені 20 тисяч формуватимуться з числа військовозобов’язаних – офіцерів, сержантів та рядових запасу. Зокрема, найпершими будуть мобілізовані фахівці, які вже проходили службу в армії. 18-річних юнаків призивати не будуть.

Як уже зазначалось, ще 20 тисяч українців увійдуть до складу Національної гвардії. Основою Національної гвардії на Буковині має стати військова частина 1241 – рота Внутрішніх військ. І хоча це військове формування підпорядковується Міністерству внутрішніх справ, мобілізацію здійснюватиме військкомат, оскільки лише така структура має право на призов. Та поки що Чернівецький обласний військовий комісаріат не отримав жодного мобілізаційного завдання щодо військової частини Внутрішніх військ. На думку Віталія Чурая, на Буковині взагалі навряд чи буде доукомплектовуватись ця військова частина для створення Національної гвардії.

Та, окрім військових комісаріатів, мобілізацію на Буковині проводить і Українська повстанська армія. Щодня на Центральній площі Чернівців можна побачити намет УПА, де активісти записують усіх охочих стати на захист держави.

Як розповів генерал УПА Роман Шушкевич, робота з мобілізації триває вже упродовж трьох років. Поки що УПА не зареєстрована як структура, проте наразі здійснюються заходи щодо реєстрації УПА як громадської організації.

Про те, що Росія нападе на Україну, Роман Шушкевич знав ще два роки тому.
– Я говорив про те, що буде війна, ще два роки тому. Мене тоді ніхто не хотів слухати. Проте вже тоді наша контррозвідка довела, що в Україні почнеться революція, яка перейде у війну, – каже пан Роман. – Коли революція відбулася, з мене знову глузували, бо я казав: росіяни підуть на наші землі.
Зараз в УПА вже є сформовані сотні та комплектуються нові. Така робота проводиться не лише на Буковині, а й у Кам’янці-Подільському, Чорткові, Львові.

За словами Романа Шушкевича, зараз на Буковині бійців УПА є чимало.
– Скажу так: ми є за кожним деревом, ми просто в невидимості, – каже офіцер.

УПА співпрацює також з Чернівецьким обласним військкоматом.

– Вони нам передають списки тих, хто хотів би потрапити в наші лави, а також тих, хто хоче служити, проте не пройшов за станом здоров’я чи з інших причин. Ми цих людей обдзвонюємо і пропонуємо приєднатися до нас. Це все робиться на добровільних засадах. Якщо людина має бажання боронити свою землю, то ми їй таку можливість надаємо, – сказав Роман Шушкевич.

Жінок до УПА також беруть. Як каже пан Роман, «лише через те, що в деяких питаннях вони кращі за чоловіків». Та є в лавах повстанської армії й не зовсім характерні бійці – ясновидці та характерники.

Усі бійці УПА приймають присягу. Зокрема, у неділю на Руському кладовищі біля пам’ятника репресованим присяглися на вірність Батьківщині сорок бійців УПА. У понеділок приймали присягу бійці у Кам’янці-Подільському.
Роман Шушкевич каже, що його армія до бойових дій готова.

-У нас заготовлені бункери з продовольством, матеріальна база, – каже генерал. – Ми збирали кошти, купували форму. Збір коштів триває і зараз.
Те, що влада навряд чи сприймає діяльність УПА позитивно, Романа Шушкевича не турбує. Чоловік каже, що з владниками вони ніколи не співпрацювали і не співпрацюють.

І незалежно від того, до якої бойової частини належать бійці, дуже тішить те, що наші українські чоловіки безвідмовно готові боронити Батьківщину від ворогів. За спинами таких героїв нам, жінкам, немає чого боятися.

Ті, хто хоче підтримати українську армію, може зробити це за допомогою мобільного телефону. Дзвінок та SMS на мобільний номер «565» автоматично перерахує 5 грн. з вашого рахунку на рахунок Збройних сил України.

Буковинці також можуть допомогти чернівецьким військовим. Зокрема, перерахувавши кошти для проведення мобілізації за такими реквізитами:

ПАТ «УКРІНБАНК»,
МФО 300142
Отримувач: ЧБО «Кейт
Вашингтон Україна»
Код отримувача: 35582950
Поточний рахунок 26004204100720
(у гривні).
Призначення платежу (ВКАЗУВАТИ ОБОВ’ЯЗКОВО): Благодійний внесок для підготовки для проведення мобілізації

Реквізити для
перечислення EURO
Central office Beneficiary bank
UKRAINIAN INNOVATION BANK
10A Smirnova-Lastochkina Str., 04053, Kiev
SWIFT: UKRBUAX

Correspondent bank
Deutsche Bank AC,
Frakfurt am Main

Діонісія КЕРНИЧНА
Довідково. Військовозобов’язаний – громадянин України, відповідно до Закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» (1992) визнаний придатним до військової служби і перебуває у запасі. Кожний військовозобов’язаний має військове звання і військову посаду, за якою він приписаний до відповідного військформування (військової частини). Запас поділяється на першу і другу категорії. До першої належать військовозобов’язані, які були на військовій службі і одержали в період її проходження військово-облікову спеціальність. Друга категорія – військовозобов’язані, які не одержали військово-облікової спеціальності під час проходження військової служби або не призивалися на військову службу.

peredplata