Як на Буковині отримати надбавку до пенсії за донорство

Народна трибуна
Крик душі

«Нещодавно зайнялася питанням заміни особистого посвідчення «Почесний донор СРСР» на «Почесний донор України», але постійно наштовхуюся на несправедливе ставлення чиновників, котрі вимагають пред’явлення документів-довідок про те, що я здавала кров 40 разів, а я за станом здоров’я та віком не маю змоги ходити по архівах, – крик душі чернівчанки Тамари Григорівни Софронюк з вулиці Сторожинецької, 36. – Я ж хочу отримувати надбавку до пенсії, як і багато моїх друзів, з котрими разом свого часу працювали на об’єднанні «Восход» (маю стаж 33 роки) та здавали кров не лише в Центрі переливання крові по вул. Щорса (нинішня Шептицького), а вже й коли він почав функціонувати по вул. Українській. А ще, пам’ятаю, фахівці приїжджали до нас на ткацьку фабрику, і ми здавали кров у спеціально для цього обладнаному тимчасовому приміщенні. У своїх документах, що збереглися з тих часів, не знайшла таких даних, які вимагають зараз у мене, бо вже 20 років на пенсії. Ходити архівами не можу, допомогти нікому, бо чоловік також хворіє. Не можу зрозуміти, чому звання «Почесний донор СРСР» нині не прирівняне до звання «Почесний донор України»? Адже це звання також присвоювалося не за одноразову здачу крові. Допоможіть відновити справедливість, благаю!»

Писк влади
Як пояснили у Чернівецькому обласному центрі служби крові, якщо людина має звання «Почесний донор СРСР», то воно прирівнюється до звання «Почесний донор України». Якщо ж ті, хто в радянські часи здавав кров, мають посвідчення, у яких здійснювалися накопичувальні записи (скільки разів і коли донор здавав кров), то справді потрібно мати 40 таких кровоздач. У випадку відсутності записів з тієї чи іншої причини донору слід звернутися (бажано письмово) до архіву на вул. Українську, 36 та отримати звідти відповідь працівника. На жаль, документація така збережена починаючи з 1984 року (до цього часу термін її зберігання становив лишень до 5 років).


Наталія Брянська
Від редакції. «Почесні донори СРСР», якщо вони справді мають такі посвідчення для отримання пільг, передбачених законодавством, не повинні добиватися отримання посвідчення і нагрудного знака «Почесний донор України». Адже пунктом 2 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що стосуються донорства крові та її компонентів» від 14.01.1999 395-XIV внесено зміни до пункту 2 Постанови Верховної Ради України від 23.06.1995 «Про введення в дію Закону України «Про донорство крові та її компонентів». Зазначені зміни передбачають, що «пільги, передбачені Законом України для осіб, які мають статус Почесного донора України, поширюються на громадян України, нагороджених нагрудним знаком «Почесний донор СРСР». Почесні донори мають право на отримання щомісячної надбавки до пенсії у розмірі десяти відсотків від прожиткового мінімуму.

peredplata