У Чернівцях презентували транскордонний проект

Сьогодні, 26 березня, у Чернівцях відбулася презентація проекту транскордонного співробітництва «Покращення екологічної ситуації в басейнах річок Прут і Дністер через покращення систем очистки стічних вод в Чернівцях і Дрокії». Його основною метою є покращення екологічної ситуації в транскордонних басейнах річок Прут і Дністер через покращення управління та впровадження інноваційних підходів до очищення стічних вод у Чернівцях і Дрокії.

У презентації взяли участь: секретар Чернівецької міської ради Ярослав Кушнірик, проектний менеджер, виконавчий директор Буковинського центру реконструкції і розвитку Ярослав Кирпушко, менеджер проекту від Сучавської повітової ради (Румунія) Богдан Васіле, голова районної ради Дрокії (Республіка Молдова) Андрей Маріан та начальник КП «Чернівціводоканал» Володимир Андрущак.

Проект, розпочатий 19 грудня 2013 року, впроваджується у рамках Спільної операційної програми «Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007 – 2013». Його загальна вартість становить 1 159 190 євро (близько 15 000 000), з них частка гранту ЄС – 1 043 040 євро. Чернівецька міська рада, як аплікант проекту, отримає 426 000 євро.

Тривалість проекту складає 22 місяці. Як повідомили учасники презентації, основними заходами його реалізації є: реконструкція двох горизонтальних пісковловлювачів на очисних спорудах у Чернівцях, будівництво нових очисних споруд за технологією інтенсивної біологічної очистки в м. Дрокія, тренінг з ефективного управління стічними водами для співробітників житлово-комунальних господарств і для представників органів місцевого самоврядування Чернівців та Дрокії в Сучаві, вивчення іноземного досвіду використання нових технологій для очищення стічних вод, проведення «Тижня збереження навколишнього середовища та раціонального водокористування» у Чернівцях, Сучаві та Дрокії, громадські слухання щодо створення спілок з каналізування (секторний підхід) у Чернівцях та Дрокії.

Як зазначив Ярослав Кушнірик, впровадження нових інноваційних підходів дозволить зробити перший крок до реконструкції очисних споруд у Чернівцях згідно світових норм.

peredplata