На Буковині на уроці фізкультури помер восьмикласник ОНОВЛЕНО

На Буковині на уроці фізкультури помер восьмикласник ОНОВЛЕНОЧергова дитяча смерть на уроці фізичної культури – цього разу у Хряцківській ЗОШ Герцаївського району сколихнула громадськість. Помер підліток – учень 8 класу Мар’ян Минзату. Як розповідає прокурор Чернівецької області Петро Коваль, 18 жовтня до чергової частини Герцаївського райвідділу внутрішніх справ близько 9 год. 45 хв. надійшло повідомлення від працівника районної лікарні, що до цього медичного закладу о 9.30 доставлено без ознак життя неповнолітнього Минзату, учня ЗОШ с. Хряцка.

На місце події для вияснення обставин та його огляду терміново виїхали працівники прокуратури, міліції, освітяни.
Було встановлено, що педпрацівники навчального закладу, котрі неналежно виконали свої службові обов’язки стосовно охорони життя та здоров’я дітей, внаслідок недбалого ставлення до них допустили до уроку фізкультури неповнолітнього Минзату, що хворів та за станом здоров’я мав відвідувати спецгрупу (зі зниженим навантаженням на організм). Однак цим було знехтувано, хлопчик під час легкоатлетичного забігу на дистанцію 60 м помер – у нього зупинилося серце.

З лікарні вилучено медичну карту дитини, записи у якій підтверджують наявність у нього проблем з серцем.
Зараз проводяться слідчі дії. Однак зрозуміло, що школа знехтувала останніми документами і профільного, і Міністерства охорони здоров’я, які суворо вимагали проходження всіма школярами медичного обстеження та категорично забороняли допуск тих, хто не пройшов обстеження, до уроків фізкультури. Причому, про недопуск педагоги мусять інформувати батьків. Однак, як стверджує прокурор, одразу вияснилося, що Мар’ян такого обстеження не проходив, як і інші учні цієї школи. Саме тому Петро Коваль дав вказівку негайно перевірити, чи пройшли обстеження всі школярі області.

Наразі ж відомо, що хлопчина виховувався у тітки – мати Мар’яна перебуває на заробітках за кордоном. Чи зможе вона провести в останню путь свою дитину – ніхто не знає.

Зараз за фактом загибелі у школі дитини прокуратурою спільно з УМВС у області порушено кримінальну справу за неналежне виконання своїх професійних обов’язків. Санкція передбачає обмеження волі до 4 років або позбавлення волі до 3 р. з позбавленням права займати певні посади до 3 років.

Триває перевірка, правоохоронці встановлюють конкретних, причетних до трагедії, осіб. Вже зараз, за зовсім короткий термін роботи з зазначеного приводу міліції та прокуратури з’ясувалося, що буцімто «хтось комусь» доповідав про стан здоров’я дитини раніше та з метою уникнення відповідальності, за словами прокурора, «клеїлись аркуші» і вже вчинено фальсифікацію деяких документів.

Прикро, що дитячі смерті на уроках фізкультури в Україні і на Буковині зокрема так нічому і понині не навчили ні медиків, ні освітян. Прикро, коли винним, читаймо «цапом-відбувайлом», визнають вчителя фізкультури. Бо ж навчальний рік триває всього лишень неповних 2 місяці, і готовність закладу до нього не могли не перевіряти (в тому числі і провести «атестацію» спортзалу, обладнання у ньому, нестандартного обладнання на майданчиках, наявність медоглядів тощо) чиновники різних рівнів, хто очолював та був членом комісії.

peredplata