Кримські буковинці

Коли Андрій та Віка Голобородько з Сімферополя минулого року планували поповнення у родині, навіть у фантастичних снах не могли передбачити, що їхня третя дитина народиться так далеко від рідної домівки. І вдячні долі, що хлопчик з’явився на світ саме тут, на Буковині. В Україні, а не в ганебно анексованому підступним «старшим братом» Криму.

— Ми вирішили виїхати звідти ще до референдуму, бо не хотіли брати у ньому участі: ми та двоє старших наших діток є громадянами України, тож і третя дитина має бути громадянином саме цієї, а не іншої країни, — розповідає молода матуся.

Буковину обрали не випадково – впродовж тривалого часу тут проживали знайомі їхніх батьків, неодноразово побували друзі. Відгуки були найкращими: область спокійна, толерантна і люди доброзичливі. Тож маючи «у запасі» ще місяць до третіх пологів, Віка та Андрій зібрали старшеньких донечку й синочка та приїхали до Чернівців. За два дні до надуманого референдуму, під час якого буцімто більшість кримського населення висловилася за приєднання до Росії.

Спочатку родину прихистили власники готелю «Буковина». Одразу познайомилися й з волонтерами, котрі чим могли допомагали біженцям з малолітніми дітлахами. Згодом Голобородьки винайняли квартиру в новому будинку по вулиці Героїв Майдану. Віка одразу стала на облік з вагітності та пологів у міському пологовому будинку №2, познайомилася з лікарями та поспілкувалася з такими ж молодими матусями. Ні «спецпакетів», ні будь-яких ліків медики від жінки не вимагали. Та й у моральному сенсі вона була спокійною — тут не треба було хвилюватися, що раптом, як це вже починалося в Сімферополі, можуть відімкнути електроенергію, воду, тепло.

Зараз старшенькі діти відвідують один з найкращих дитячих садочків Чернівців, а наступного навчального року Віка та Андрій матимуть ще й першокласницю: дівчинку вже записали до гімназії. Батьки Вікторії також планують переїхати з півострова на материкову Україну — наразі шукають варіанти, щоб вигідно продати помешкання та допомогти дітям придбати у Чернівцях власне. Чоловікові ж тато й мама, напевне, залишаться там – надто прив’язані вони до малої батьківщини. Андрій вже стажується на роботі у Чернівцях, аби самотужки забезпечувати родину.

Кримські буковинці

…28-літня тепер вже багатодітна красуня-Вікторія ніжно тулить до грудей крихітного Миколку. Усміхнена та задоволена (незважаючи на останні події в Україні, як вона сама каже) матуся-кримчанка зичить щастя усім буковинцям. Адже навіть негативні події, що відбуваються нині довкола, як вона переконалася, можуть вивести життя на новий рівень.
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata