Відтепер Чернівці по-новому сортуватимуть сміття

Відтепер Чернівці по-новому сортуватимуть сміттяЗавод сортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів потужністю 120 тисяч тонн на рік відкрито у Чернівцях. Він став третім підприємством такого типу в Україні. На заводі відсортовуватимуть окремо дерево, папір, пластик, тканину, метал і відправлятимуть цю сировину на переробку до відповідних підприємств.

Як зазначається у повідомленні, нове підприємство розташоване на земельній ділянці площею 1,5 га, на території міського полігону твердих побутових відходів і повністю забезпечуватиме переробку сміття 250-тисячного міста. Працюватимуть на заводі 95 осіб.

«Вартість першого етапу даного проекту – будівництво сміттєсортувального комплексу з обслуговуючою інфраструктурою – близько 27 мільйонів гривень, з яких 21 мільйон гривень покривається за рахунок статутного капіталу та оборотних коштів підприємства, а 6 мільйонів – за рахунок кредитних коштів», – повідомили у міськраді. Період окупності проекту – 4 роки.

Запровадження переробного підприємства не тільки покращить екологічну ситуацію в місті, а й стимулюватиме розвиток підприємництва зі збирання і перероблення відходів, створить в масштабах регіону нову галузь виробництва на базі дешевої сировини, перетворивши утилізацію ТПВ в дохідний і окупний бізнес. При цьому чернівчанам тепер доведеться долучитися до здійснення муніципальних програм зі створення системи роздільного збору сміття і сортувати його в контейнери 4-х типів.

peredplata