Пасивні доходи вкладників Буковини принесли до активу бюджету понад 16,5 мільйонів гривень

За вісім місяців нинішнього року з дивідендів, процентів на поточний рахунок у банках, кредитних спілках та процентів на вклади жителів Чернівецької області до бюджету надійшло 16,5 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб. Ідентикативні показники виконані на 118,1 відсотки або перевищено на 2,5 мільйони гривень.

Податківці нагадують, що пасивні доходи включаються до складу місячного оподатковуваного доходу. До таких відносяться: роялті, дивіденди, проценти на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок та проценти на вклад (депозит) у кредитних спілках. Оподатковуються дані доходи відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо пасивних доходів» з 1 серпня 2014 року. З 1 січня 2015 року ставку податку для оподаткування доходів у вигляді процентів за поточними чи депозитними рахунками збільшено з 15 до 20 відсотків. Така система оподаткування пасивних доходів функціонує у зв’язку з змінами, внесеними до Податкового кодексу законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 1 січня 2015 року.

За діючим правовими вимогами вкладникам не потрібно самостійно утримувати та перераховувати до бюджету суму податку, що підлягає сплаті. Цю функцію виконують виключно податкові агенти – банки та кредитні спілки. Адже банк чи кредитна спілка із нарахованих пасивних доходів самостійно утримує 20 відсотків податку та перераховує їх до бюджету, при цьому не має значення ані сума вкладу (депозиту), ані розмір отриманих відсотків – така ставка діє абсолютно для всіх.

Банки та кредитні спілки, які нараховують доходи у вигляді процентів на суми банківських вкладних (депозитних) або поточних рахунків, ощадних (депозитних) сертифікатів, вкладів (депозитів) членів кредитної спілки у кредитній спілці, у звіті 1-ДФ відображають лише відомості про суми доходів та суми утриманого податку, але не відображають відомості, які дозволяють ідентифікувати платника податків. Отже, банківська таємниця зберігається.

Інші податкові агенти (наприклад, емітенти облігацій), відображають відомості у звіті 1-ДФ за загальними правилами.

peredplata