Кількість жертв землетрусу в Туреччині перевищила 200 людей (Відео)

Кількість жертв землетрусу в Туреччині перевищила 200 людей (Відео)

За останніми даними, в результаті потужного землетрусу в Туреччині загинули більше 200 людей. Близько 1000 вважаються зниклими без вісти. Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на міністра внутрішніх справ.

Сейсмологи говорили, що це малоймовірно, але побоювання місцевих жителів виправдалися. Повторний підземний поштовх силою більше 6 магнітуд стрясає напівзруйновані міста Ван і Эркис на сході Туреччини. Люди в паніці вибігають на вулицю. Вони до цих пір не можуть прийти в себе після землетрусу.

\”Підземні поштовхи були жахливої сили. Нас трясло приблизно дві хвилини. У мене нова квартира в гарному будинку. Всередині тепер майже всі зруйновано\”, – розповідає потерпілий.

Рятувальна операція не припиняється ні на хвилину. До роботи фахівців підключаються добровольці. За оцінкою влади, не менше 400 людей вважаються зниклими без вести, шанси знайти живих людей стрімко тануть. Списки жертв зростає з кожною годиною.

\”У нас немає точних даних, скільки людей залишаються під завалами. Рятувальники докладуть максимум зусиль, щоб знайти їх живими. Зараз ми розмістили постраждалих на футбольному полі стадіону. Місцева влада почали будівництво наметового містечка. 100 наметів вже зведені\”, – заявляє прем\’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.

У містах Ван і Эркис повністю зруйновані десятки будинків, тисячі людей залишилися без притулку, минулу ніч багато провели на вулиці. У будинках, які вціліли, немає електрики і телефонного зв\’язку. Лікарні переповнені – всього за кілька годин туди надійшли сотні поранених.

Відгомони землетрусу відчувалися і в сусідніх країнах. У Вірменії, Азербайджані та Ірані – жителі спішно покидали свої будинки. Але обійшлося без руйнування і постраждалих.

У перші години після трагедії більше десяти країн запропонували Туреччини свою допомогу, в тому числі і Росія. Але в Анкарі рішуче заявили, що з бідою впораються самостійно. Збиток поки не підраховували, всі зусилля спрямовані на розбір завалів і допомогу постраждалим. Нинішній землетрус – одне із найбільш руйнівних за останні 10 років. У 2003 році жертвами землетрусу стали майже 200 чоловік. А найпотужніший землетрус в сучасній історії Туреччини було в 1999 році. Тоді, серія підземних поштовхів силою до 8 балів, практично стерла з лиця землі кілька населених пунктів на заході країни. Загинули 17 тисяч осіб.

Можливою відправлення в регіон, постраждалий від землетрусу вже чекають рятувальники МНС, підготовлені мобільний госпіталь, аварійно-рятувальна техніка і устаткування.

peredplata