Правила поведінки на воді

Правила поведінки на воді Найбільш чудовий відпочинок улітку – відпочинок на воді.
Незважаючи на те, що вода – це чудодійний засіб оздоровлення організму, тому що плавання зміцнює організм, розвиває силу, спритність та витривалість, кожна людина повинна пам’ятати основні правила безпечного відпочинку:
– купатися можна тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях;
– безпечніше відпочивати на воді у світлу пору доби;
– купатися краще в спокійну безвітряну погоду при температурі води не нижче +20С, повітря – не нижче +24С;
– після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години.

У воду заходити слід повільно: постій і почекай, дозволяючи тілу пристосуватися до температури води. Перед зануренням у воду необхідно змочити обличчя і плечі.
У воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою. Якщо не вмієш плавати, не заходь у воду глибше пояса, щоб не оступитися і не потрапити на глибоке місце, в яму, чи не опинитися на сильній течії.
У воді варто бути не більше 15 хвилин. Перебуваючи у воді, не стій на одному місці, активно рухайся, плавай. Не купайся аж доти, поки тобі не стане холодно, бо при переохолодженні у воді наступає різке скорочення м\’язів, що несе за собою зупинку дихання. При перших ознаках переохолодження негайно виходь з води, переодягнися у сухий одяг, зроби декілька фізичних вправ, простих рухів, присідань або побігай.
Ніколи не плавай наодинці. Не запливай далеко, оскільки можна не розрахувати свої сили. Перекинувшись на спину і утримуючи себе на поверхні легкими рухами рук і ніг, ти зможеш відпочити.
Перед тим, як стрибати у воду, переконайся у безпеці дна і достатній глибині водоймища.
Пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.
Після купання не рекомендується сидіти на сонці, краще відпочити в тіні.
Якщо ти став свідком того, що людина тоне чи кличе на допомогу – негайно повідом рятувальників, які завжди чергують на обладнаних для купання місцях.
Ні в якому разі:
– не купайся без дорослих;
– не залазь на попереджувальні знаки, буї, бакени;
– не стрибай у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього;
– не пірнай з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;
– не купайся біля крутих і зарослих густою рослинністю берегів;
– не використовуй для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин та інше знаряддя, не передбачене для плавання. Пам’ятай, надувні матраци і надувні іграшки вітром або течією може віднести дуже далеко від берега, а хвилею перевернути, з них може вийти повітря, і вони втратять плавучість;
– не грай у воді в небезпечні ігри, а саме: не слід підпливати під тих, хто купається, хапати їх за руки чи ноги, «топити»;
– не подавай помилкові сигнали про допомогу;
– не купайся у непогоду, при сильному вітрі, великій хвилі.

Отже, якщо ти будеш уважними та обережними і дотримуватимешся вищевказаних правил, відпочинок на воді принесе тобі лише радість та задоволення.

Чернівецький міський відділ
Управління Державної служби України
з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області

peredplata